Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Το μέγεθος της καταστροφής της Μαριούπολης από τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις μάχες δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες, οι οποίες καταγράφουν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αυτές φαίνεται η ισοπέδωση της πόλης της Ουκρανίας, για την οποία ο ΟΗΕ αναφέρει πως οι νεκροί άμαχοι είναι χιλιάδες.

Μετά από ένα μήνα εισβολής, οι αναφορές μιλάνε για κατάληψη πλέον από τους Ρώσους ενός μεγάλου κομματιού της.

«5.000 νεκροί, ανάμεσά τους 210 παιδιά»

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο υποστήριξε πως σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριύπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.

Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.

Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις