Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες συνομιλίες για την απομάκρυνση παγιδευμένων στο Αζοφστάλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες συνομιλίες για την απομάκρυνση παγιδευμένων στο Αζοφστάλ

Νέος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε για την απομάκρυνση αμάχων στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως μέσα στη χαλυβουργία παραμένουν στρατιωτικοί.

«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων»  για το Αζοφστάλ της Μαριούπολης, διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Πράντα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.

«Θα θέλαμε να υπογραφτεί συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει η απομάκρυνσή τους από την Αζοφστάλ — είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», τόνισε η κυρία Βέρεστσουκ.

Σκοπός είναι η εκκένωση να γίνει κατά στάδια, εξήγησε. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασωθούν 38 στρατιωτικοί που έχουν τραυματιστεί πιο σοβαρά, πρόσθεσε.

Αφού συμβεί αυτό «θα κάνουμε περαιτέρω κινήσεις», υποσχέθηκε, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματίες.

Ως τώρα, η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την απομάκρυνση οποιουδήποτε στρατιωτικού βρίσκεται στο γιγάντιο εργοστάσιο της Μαριούπολης, απαιτώντας οι Ουκρανοί και οι ξένοι μισθοφόροι να παραδοθούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις