Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο επικεφαλής της CIA στο Κίεβο, είδε τον Ζελένσκι

Υπό άκρα μυστικότητα ταξίδεψε στην Ουκρανία ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τη μυστική συνάντηση στο Κίεβο αποκαλύπτει η Washington Post.

Το ταξίδι του Γουίλιαμ Μπερνς στο Κίεβο έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Στην Ουκρανία, ο αρχηγός της CIA συζήτησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εξέλιξη του πολέμου τους επόμενους μήνες.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που γνωρίζουν για τη συνάντηση και μίλησαν με την προϋπόθεση να μην κατονομασθούν, αναφέρει πως ο Ζελένσκι και άλλοι στην ουκρανική κυβέρνηση ανησυχούν πολύ σχετικά με το για πόσο καιρό η χώρα τους θα συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανική και δυτική υποστήριξη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και μειώνεται η υποστήριξη μέρους του εκλογικού σώματος στην παροχή βοήθειας.

Ο Μπερνς, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή επείγει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης», αλλά παραδέχθηκε ότι «σε κάποιο σημείο θα καταστεί δυσκολότερο να φθάνει βοήθεια».

Πηγές είπαν στην εφημερίδα πως ο Ζελένσκι και συνεργάτες του αποκόμισαν από τις συνομιλίες την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει έντονα τη χορήγηση της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 45 δισεκ. δολαρίων που πέρασε το Δεκέμβριο από το Κογκρέσο. Η χρηματοδότηση αυτή ανεμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Οι Ουκρανοί είναι λιγότερο βέβαιοι ότι θα καταστεί δυνατό να υιοθετηθεί ένα άλλο πακέτο επιπλέον βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε κάνει το Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η εκτεταμένη ρωσική επίθεση κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ αναγκάζει την Ουκρανία να σταθμίσει τους πόρους της.

Νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη (19.01.2023) νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων, πάντως όχι βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.

Στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται 59 ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, τα οποία προστίθενται σε άλλα 50 που υποσχέθηκε να στείλει η Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου· και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Stryker, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας NASAMS, πυρομαχικά για τα συστήματα του πυροβολικού HIMARS, 8 νέες συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Avenger —ικανά να προσαρμοστούν σε οχήματα και να κινούνται ταυτόχρονα με χερσαίες δυνάμεις— πυρομαχικά και υλικό διαφόρων τύπων: 20.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 600 τέτοιες οβίδες «ακριβείας» (κατευθυνόμενες με GPS), 95.000 οβίδες 105 χιλιοστών, νάρκες, πύραυλοι κατά ραντάρ, 3 εκατομμύρια σφαίρες, συστήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ.

Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Χάμβι.

Όμως το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνει κανένα βαρύ άρμα μάχης, όπως τα Abrams, που κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου έκανε σαφές πως η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμη έτοιμη να στείλει στο Κίεβο, επικαλούμενο ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανακοινώθηκε ενώ σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας κρατών της Δύσης τα οποία χορηγούν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν να έχει συντονιστικό ρόλο, στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (νοτιοδυτική Γερμανία).

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε χθες τους δισταγμούς της Γερμανίας ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2.

Μένει να φανεί αν το Βερολίνο θα εγκρίνει άμεσα ή όχι τις παραδόσεις τέτοιων αρμάτων από άλλα κράτη που εκφράζουν τη βούληση να τα στείλουν στο Κίεβο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια