Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά λέει βρετανός υπουργός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά λέει βρετανός υπουργός

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία διατύπωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, πέντε μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

“Θα πρέπει να ανησυχούμε που ένα κράτος όπως η Ρωσία θεωρεί ότι οι κανόνες δεν την αφορούν, είτε πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία είτε για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι, αλλά στην ουσία ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι αυτό που είναι, ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Όσο φιλόδοξος και αν είναι (ο Πούτιν) σε σχέση με την Ουκρανία, δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο”, είπε ο Γουάλας στο ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio και αναφέρθηκε στα πυρηνικά.

Ο Πούτιν έθεσε χθες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ κλιμακώνει τον πόλεμο με “επικίνδυνη ρητορική”.

“Εκανε αυτό το σχόλιο. Το εξετάζουμε. Αλλά ξέρετε, αυτό που δεν θα έπρεπε στ’ αλήθεια να ξεχνάμε είναι ότι αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματά του στην Ουκρανία το να χρησιμοποιεί αυτές τις φράσεις στα μέσα ενημέρωσης”, είπε ο βρετανός υπουργός στο δίκτυο Sky News.

Όπως είπε ο Γουάλας, ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε παράλογα αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία. Επιπλέον ο Γουάλας δεν προέβη σε κάποια εικασία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν προσθέτοντας ότι η Δύση θα διατηρήσει το επίπεδο ετοιμότητάς της.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ ο Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις αποτροπής, που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, η Βρετανία θεωρεί ότι η εντολή εξυπηρετεί σε έναν μεγάλο βαθμό ρητορικούς σκοπούς και ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

“Η γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Πούτιν δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με κάτι που να παραπέμπει σε διαδικασία ετοιμότητας. Είναι, όπως αξιολογούμε, μια κίνηση να βάλει τον αποτρεπτικό παράγοντα στον χώρο της επικοινωνίας υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι έχει έναν αποτρεπτικό παράγοντα. Δεν συνδέεται με τίποτα συγκεκριμένο ως προς την ετοιμότητα των δομών των δυνάμεων”, είπε ο Γουάλας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις