Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν «καρατόμησε» 8 στρατηγούς του για τις ήττες τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν «καρατόμησε» 8 στρατηγούς του για τις ήττες τους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και σήμερα (11.03.2022) για 16η ημέρα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τα όσα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής τα στρατεύματα του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απογοητευμένος τόσο με την έκβαση των επιχειρήσεων, όσο και με τις απώλειες που ήδη μετράει. 

Με την κατάσταση στην Ουκρανία να μην ανταποκρίνεται λοιπόν στα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας φέρεται να έχει καρατομήσει 8 στρατηγούς του, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, και να έχουν ήδη αντικατασταθεί. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε την περασμένη Τετάρτη (09.03.2022) ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov, μιλώντας στην εφημερίδα Ukrayinska Pravda. 

«Ο εχθρός ζήτησε να απομακρυνθούν περίπου 8 στρατηγοί από τα πόστα τους επειδή δεν έφεραν εις πέρας την αποστολή τους. Πλέον έχουν διοριστεί νέοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Oleksiy Danilov. «Κατανοούμε πολύ καλά τι συμβαίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιπλέον, μπορώ να πω ότι είναι απελπισμένοι», πρόσθεσε.

Τα σχέδια της Μόσχας μάλιστα – σύμφωνα πάντα με τον Ουκρανό αξιωματούχο – έχουν τροποποιηθεί εξαιτίας της πορείας της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Oleksiy Danilov, ακόμα και Ρώσοι προπαγανδιστές έχουν αλλάξει πλέον τη ρητορική τους και έχουν απομακρυνθεί από τις σκληρές δηλώσεις των πρώτων ημερών του πολέμου, μετά την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί του Oleksiy Danilov έρχονται μέσω ενδείξεων ότι στη Μόσχα υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Την 1η Μαρτίου η Ρωσίδα ανεξάρτητη δημοσιογράφος Farida Rustamova είχε ισχυριστεί ότι πηγές του Κρεμλίνου χαρακτήριζαν την εισβολή «απόλυτο χάος». Στην αναφορά της, η δημοσιογράφος – όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post – επικαλέστηκε πηγή υψηλού επιπέδου που έθεσε αμφιβολίες για την ψυχική κατάσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι σε μια κατάσταση προσβολής και θυμού. Είναι μια παράνοια που φτάνει στο σημείο του παραλόγου» είπε η πηγή που θεωρείται στενή επαφή του Ρώσου προέδρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για «αξιοσημείωτη μείωση της συνολικής ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας» πάνω από την Ουκρανία έκανε λόγο την Πέμπτη (10.03.2022) και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η μείωση αυτή πιθανόν οφείλεται στην «αναπάντεχη αποτελεσματικότητα και αντοχή» των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας. Ανέφερε επίσηςότι η μεγάλη ρωσική φάλαγγα που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου έχει προχωρήσει ελάχιστα μέσα στην τελευταία εβδομάδα και καταγράφει συνεχώς απώλειες από τα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από New York Post και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις