Δευτέρα, 6 Μαΐ
20oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν «βλέπει» 300 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου και απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου

Βλαντιμίρ Πούτιν

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μία απαγόρευση της Δύσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να υπερδιπλασιάσει την τιμή στα 300 δολάρια το βαρέλι και να οδηγήσει στο κλείσιμο του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, προειδοποίησε η Ρωσία, αναφέρουν αναλυτές του Reuters.

Επιδιώκοντας να ενισχύσουν την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

«Μια απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι η τιμή θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν έτοιμος να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου  

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τη Δευτέρα (07.03.2022) τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, καθώς πίεζε για την υποστήριξή τους στην απαγόρευση.

Αλλά αν χρειαστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν χωρίς συμμάχους στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Reuters, δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Πολλές χώρες της ηπείρου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια. 

Η Γερμανία πάγωσε τον περασμένο μήνα την πιστοποίηση του Nord Stream 2 που επρόκειτο να διοχετεύσει αγωγό αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1», δήλωσε ο Νόβακ.

Η ρωσική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και το νόμισμα έχουν δεχτεί έντονη πίεση ως τιμωρία για την επίθεση στην Ουκρανία. «Η χώρα θα αποκλειστεί από όλους τους δείκτες σταθερού εισοδήματος της JPMorgan», προειδοποίησε, ήδη, ο τραπεζικός κολοσσός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις