Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ρουστέμ Ουμέροφ νέος υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ρουστέμ Ουμέροφ νέος υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου
Reuters

Το Κίεβο ενέκρινε τον διορισμό του Ρουστέμ Ουμέροφ στο αξίωμα του υπουργού Άμυνας, 18 μήνες από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Ουμέροφ υποσχέθηκε να κάνει το παν για να απελευθερώσει «κάθε εκατοστό» που κατέχει η Ρωσία.

Ενάμισι χρόνο από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έγινε η μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του Υπουργείου Άμυνας. Την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, η Βουλή της χώρας ενέκρινε τον διορισμό του Ρουστέμ Ουμέροφ στο αξίωμα του υπουργού.

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ ορκίστηκε να κάνει τα πάντα για την απελευθέρωση «κάθε εκατοστού» της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο για την νίκη της Ουκρανίας, όταν θα έχουμε απελευθερώσει κάθε εκατοστό της χώρας μας και κάθε έναν από τους δικούς μας».

Ο Ουμέροφ αντικατέστησε τον Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο οποίος ως υπουργός Άμυνας βοήθησε να εξασφαλιστεί στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Δύση, αλλά επικρίθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για υποθέσεις διαφθοράς στο υπουργείο του και απομακρύνθηκε από τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Ρέζνικοφ δεν αντιμετωπίζει ο ίδιος κατηγορίες περί διαφθοράς, αλλά είπε ότι υπήρξε θύμα μιας καμπάνιας σπίλωσης. Η απομάκρυνσή του δεν αναμένεται να επηρεάσει την στρατηγική της Ουκρανίας στον στρατιωτικό τομέα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο επικεφαλής ιδιωτικοποιήσεων που έγινε υπουργός Άμυνας

«Καλώς ήλθατε στο πλοίο υπουργέ», είναι το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στο Χ (Twitter) μετά την έγκριση του διορισμού του Ουμέροφ από τη συντριπτική πλειοψηφία του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές ενέκριναν την αντικατάσταση του Ρέζνικοφ τη Δευτέρα (04.09.2023) αφού υπέβαλε την παραίτησή του μετά την απόφαση του Ζελένσκι να τον απομακρύνει.

Όταν ο Ζελένσκι πρότεινε τον Ουμέροφ, έναν Τατάρο της Κριμαίας, είπε ότι χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης με τον στρατό και την κοινωνία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας μπήκε στον 19ο μήνα της.

«Το να ηγείσαι του αμυντικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία είναι μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ. «Αναμένουμε ότι ο νέος υπουργός θα αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του αμυντικού τομέα».

Πριν τον διορισμό του, ο Ουμέροφ, ο οποίος μιλά Αγγλικά και Τουρκικά, ήταν επικεφαλής του κύριου φορέα ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας, του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, για περίπου ένα χρόνο.

Του πιστώθηκε η αναδιοργάνωση του θεσμού και η επανεκκίνηση των προσπαθειών για την πώληση ζημιογόνων κρατικών εταιρειών σε ιδιώτες επενδυτές παρά τον πόλεμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις