Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά άλλα 33 δισ. από το Κογκρέσο για την ενίσχυση του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά άλλα 33 δισ. από το Κογκρέσο για την ενίσχυση του Κιέβου
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Άλλα 33 δισ. δολάρια θα ζητήσει ο Τζο Μπάιντεν να αποδεσμεύσει το Κογκρέσο για να διατεθούν για βοήθεια στην Ουκρανία, τα 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτικού είδους ενίσχυση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τζο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Πού θα διατεθούν τα 33 δισ. δολάρια εφόσον εγκριθούν

Από τα 33 δισ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από την Μαριούπολη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει ενδείξεις ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την ουκρανική πόλη Μαριούπολη και κινούνται βορειοδυτικά, καθώς οι μάχες για την κατάκτηση του λιμανιού συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι εκτός από την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στη χρήση των πυροβόλων Howitzers, συνεχίζεται η εκπαίδευση εκτός Ουκρανίας στη χρήση των κινητών συστημάτων ραντάρ και στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113.

«Δεν προτίθεμαι να μπω σε λεπτομέρειες σε ποια χώρα ή πού γίνεται αυτή εκπαίδευση», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις