Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αεροπορικές εταιρίες ψάχνουν εναλλακτικά δρομολόγια πτήσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αεροπορικές εταιρίες ψάχνουν εναλλακτικά δρομολόγια πτήσεων

Τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρίες, ενώ προετοιμάζονται πλέον για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εμπόδια στις πτήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κεντρικούς αεροδιαδρόμους εναέριας κυκλοφορίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά. 

Σημειώνεται πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ρωσία επέβαλλαν απαγορεύσεις πτήσεων, ενώ δεν αποκλείεται και οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα αντιδρώντας στον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Στελέχη του τομέα των αεροπορικών εταιριών δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απαγορεύσει τις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών εντός του εναέριου χώρου των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι παρά το γεγονός ότι η απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια σχετική απόφαση.

“Υπάρχουν πολλές πτήσεις που οι αμερικανικές εταιρίες πετούν πάνω από τη Ρωσία για προορισμούς στην Ασία και προς άλλα μέρη του κόσμου και το συνυπολογίζουμε με μία σειρά άλλων παραγόντων” δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Το ζήτημα αυτό, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων εντός της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τις πρόσφατες ημέρες. Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, που είναι ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στη Γερουσία, εκδήλωσε την υποστήριξή του στην απαγόρευση.

“Άλλες χώρες το έχουν κάνει στην Ευρώπη και να σβήσουν τα φώτα των αεροδρομίων για αυτούς (τους Ρώσους) δεν είναι κακή ιδέα” είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει»

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει.

Μία ενδεχόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες, αναμένεται ότι θα προκαλέσει μία αντίδραση από τη Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το πτητικό πρόγραμμα αεροπορικών εταιριών όπως η United Airlines. Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία που έχει την έδρα της στο Σικάγο χρησιμοποιεί τον ρωσικό εναέριο χώρο για πτήσεις από το Νέο Δελχί.

Η Ρωσία χθες απαγόρευσε τις πτήσεις από 36 χώρες συμπεριλαμβανομένων και 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη συμφωνία των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ να εμποδίσουν την είσοδο σε ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών τζετ των Ρώσων ολιγαρχών.

Σε μία πρώτη ένδειξη διαφοροποίησης μεταξύ των τοποθετήσεων στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Ιταλία χαρακτήρισε τους περιορισμούς κατά της Ρωσίας, ως μία παραβίαση των διεθνών συνθηκών.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις “έχουν προσεχτικά σχεδιαστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο”.

Ακυρώσεις πτήσεων

Η επιβολή των κυρώσεων έχει προκαλέσει ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και παρακάμψεις του πτητικού προγράμματος που έχουν υψηλό οικονομικό κόστος, καθυστερώντας την ανάκαμψη του κλάδου από την πανδημία, ενώ σοβαρές είναι οι οικονομικές κυρώσεις για τη βιομηχανία χρονομίσθωσης αεροσκαφών που έχει την έδρα της στην Ιρλανδία και η οποία πήρε εντολές να σταματήσει τη συνεργασία της με ρωσικές αεροπορικές εταιρίες.

Ο επανασχεδιασμός των πτήσεων σήμανε πρακτικά ότι η κίνηση των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Καζακστάν τριπλασιάστηκε, σε περισσότερες από 450 τη Δευτέρα. Χωρίς να έχουν πρόσβαση εισόδου στον ρωσικό εναέριο χώρο, αρκετές αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να παρακάμψουν τις πτήσεις τους προς το Νότο, ενώ θα πρέπει να αποφύγουν και τις περιοχές έντασης στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Η αεροπορική εταιρία της Φινλανδίας Finnair ακύρωσε πτήσεις της προς την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία και ακύρωσε σχετικές οδηγίες που είχαν εκδοθεί για το 2022, καθώς οι κυρώσεις απαγόρευσαν την είσοδο των αεροσκαφών στην Ασία που είχε κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της κατά τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη τη γεωγραφική θέση του Ελσίνκι.

Η τιμή των μετοχών της Finnair μειώθηκε κατά 21%, ενεργοποιώντας μία υποχώρηση στην τιμή των μετοχών των εταιριών του κλάσου τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Ο γερμανικός όμιλος της Lufthansa ανακοίνωσε ότι 30 πτήσεις προς τη Ρωσία θα ακυρωθούν αυτή την εβδομάδα και πτήσεις από την Ευρώπη προς το Τόκιο και προς τη Σεούλ θα πραγματοποιηθούν με παρακάμψεις των αρχικών δρομολογίων.

Η ρωσική Aeroflot ανακοίνωσε ότι ακύρωσε πτήσεις της προς τις ΗΠΑ, προς το Μεξικό, την Κούβα και τη Δομινικανή Δημοκρατία μέχρι την Τετάρτη, καθώς ο εναέριος χώρος του Καναδά έκλεισε. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Aeroflot ότι θα ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Χθες, ένα αεροσκάφος της Aeroflot με κατεύθυνση προς τη Βερόνα στην Ιταλία αναγκάστηκε να εισέλθει σε ένα χώρο κράτησης εκτός του εναερίου χώρου της ΕΕ και τελικά έγινε εκτροπή της πτήσης του στην Τουρκία, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για πρόσβαση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, σύμφωνα με το flightradar24.

Το περιστατικό αυτό, έγινε ώρες μετά από τη διέλευση μιας πτήσης της Aeroflot στον εναέριο χώρο του Καναδά, παρά την απαγόρευση που επέβαλε το Τορόντο στις ρωσικές πτήσεις, προκαλώντας μία αρμόδια αρχή να ενεργοποιήσει έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωση της εταιρίας στα νέα μέτρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις