Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι άγνωστες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν και η κρυμμένη περιουσία του πατέρα τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι άγνωστες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν και η κρυμμένη περιουσία του πατέρα τους

Γεννήθηκαν στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας όταν ο πατέρας τους, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε σταλεί εκεί από τη KGB. Σήμερα, κανείς δεν ξέρει που είναι, ποιες είναι και τι ακριβώς κάνουν οι κόρες του προέδρου της Ρωσίας, που χθες μπήκαν στη λίστα των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαιτίας «των φρικαλεοτήτων στην Ουκρανία» μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει κρατήσει τα δυο κορίτσια του εκτός της δημόσιας σφαίρας και ελάχιστα είναι γνωστά για τις κόρες εντός από τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατονόμασε τις Καταρίνα Τιχόνοβα, «ηγετικό στέλεχος εταιρείας τεχνολογίας που υποστηρίζει (…) τη ρωσική αμυντική βιομηχανία» και Μαρία Βορόντσοβα, επικεφαλής προγράμματος γενετικής έρευνας που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος και «επιβλέπεται προσωπικά» από τον πρόεδρο Πούτιν.

Σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι «τα περιουσιακά στοιχεία» του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «κρυμμένα», πως έχουν περαστεί στα ονόματα «μελών της οικογένειάς του».

Η επίσημη βιογραφία του Ρώσου προέδρου στο site του Κρεμλίνου αναφέρει ότι η κόρη του Μαρία γεννήθηκε το 1985, προτού η οικογένεια μετακομίσει στη Δρέσδη, στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, όπου είχε σταλεί να υπηρετήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε αξιωματικός της KGB, της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η δεύτερη κόρη του, η Καταρίνα, γεννήθηκε την επόμενη χρονιά στην ανατολικογερμανική πόλη.

Η μοναδική φωτογραφία τους τις εικονίζει, κοριτσάκια, με παρόμοιες ενδυμασίες και τα ξανθά τους μαλλιά πλεγμένα σε κοτσιδάκια.

Στα –πολύ σπάνια– σχόλιά του γι’ αυτές κατά τη διάρκεια των ετών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκαλύψει πως οι κόρες του έλαβαν την πανεπιστημιακή τους μόρφωση στη Ρωσία, μιλάνε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες και ζουν στη Ρωσία.

Πάντως το ευρύ κοινό ελάχιστα γνωρίζει για αυτές, καθώς το Κρεμλίνο φροντίζει να κρατά την ιδιωτική ζωή του προέδρου αυστηρά στο περιθώριο της δημόσιας σφαίρας.

Μια ενδοκρινολόγος και μια μαθηματικός

Σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ, η Μαρία Βορόντσοβα είναι ενδοκρινολόγος και εργάζεται σε εταιρεία ιατρικής έρευνας επικεντρωμένης σε θεραπείες κατά του καρκίνου, που συνδέεται στενά με το ρωσικό κράτος.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ακόμη πως η Καταρίνα Τιχόνοβα είναι μαθηματικός και επικεφαλής ιδρύματος επιστήμης και τεχνολογίας που συνδέεται με το σημαντικότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ρωσίας.

Υπήρξε εξάλλου επαγγελματίας χορεύτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και είχε συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες, κατά τα ίδια δημοσιεύματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το 2019, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποφύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση όταν είχε ερωτηθεί για την αυξανόμενη επιρροή των κορών του και για τις σχέσεις τους με το ρωσικό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε αναγνωρίσει καν τότε ότι η Μαρία Βορόντσοβα και η Καταρίνα Τιχόνοβα είναι κόρες του — τις είχε αποκαλέσει απλά δυο «γυναίκες».

Χρόνια αργότερα πάντως, κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξης Τύπου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δήλωνε «υπερήφανος γι’ αυτές». «Συνεχίζουν να σπουδάζουν και να εργάζονται», θα έλεγε, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχουν «επιχειρηματικές δραστηριότητες», ούτε «πολιτικές».

Το 2020, κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξής του, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξηγούσε πως αποφεύγει να δίνει πληροφορίες για την οικογένειά του για λόγους «ασφαλείας», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως έχει εγγόνια, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

«Έχω εγγόνια, είμαι ευτυχής. Είναι πολύ όμορφα, πολύ χαριτωμένα. Εκτιμώ το να περνάω χρόνο μαζί τους», είχε πει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις