Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας θα συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας θα συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε στα social media ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

“Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς”, έγραψε ο Φιάλα.

Βοήθεια από την Ιαπωνία στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Την ίδια ώρα η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να μετατρέπουν την βραχυπρόθεσμη βίζα εισόδου σε πιο μακροπρόθεσμη που θα τους επιτρέπει να εργάζονται.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν μέχρι στιγμής φύγει από την Ουκρανία, από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία, ξεπέρασε χθες τα 2,8 εκατομμύρια.

Η Ιαπωνία, παρότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έχει υπάρξει για πολύ καιρό επιφυλακτική να δεχτεί πρόσφυγες.

click4more: Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιάλτης στο Κίεβο, πολυκατοικίες στις φλόγες, 2 νεκροί

Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, δέχτηκε 47 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 44 ήταν για “ανθρωπιστικούς” λόγους.

Ωστόσο, εντός ημερών από την εισβολή ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα δεχτεί κάποιους Ουκρανούς πρόσφυγες στο έδαφός της.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι αιτήσεις θα είναι αρχικά περιορισμένες για συγγενείς και φίλους των περίπου 1.900 Ουκρανών που βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία.

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσιχίσα Φουρουκάουα δήλωσε ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι αρχικά θα εισέρχονται στην Ιαπωνία με βραχυπρόθεσμη βίζα 90 ημερών, θα μπορούν να αποκτούν ένα ειδικό καθεστώς βίζας που θα τους επιτρέπει να εργάζονται, ένα βασικό βήμα προς την απόκτηση μιας μεγαλύτερης διάρκειας άδειας παραμονής στην Ιαπωνία.

Περισσότερα βήματα, όπως ένα συνολικό σχέδιο υποστήριξης, μελετώνται από την κεντρική κυβέρνηση. Συνολικά 47 Ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν προσφέρει στέγαση, ενώ εταιρείες με επικεφαλής την Pan Pacific International, διαχειρίστρια μιας μεγάλης ιαπωνικής αλυσίδας εκπτωτικών καταστημάτων, έχουν υποσχεθεί θέσεις εργασίας και οικονομική στήριξη.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις