Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιδιά που ζουν σε σήραγγες στο Αζοφστάλ ζητούν να αναπνεύσουν ξανά καθαρό αέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιδιά που ζουν σε σήραγγες στο Αζοφστάλ ζητούν να αναπνεύσουν ξανά καθαρό αέρα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για σχεδόν δύο μήνες, μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και πιο δραματικές εικόνες από τα όσα βιώνουν οι άμαχοι. Γυναίκες και παιδιά έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μέρες στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη και το μόνο που ζητούν είναι… να ξαναδούν τον ήλιο!

Βίντεο που δημοσιεύει ο Guardian δείχνει μικρά παιδιά και τις μητέρες τους μέσα από το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη να λένε ότι «ξεμένουν από δυνάμεις» και ότι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως σε ασφαλές έδαφος. «Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά» αναφέρει – μεταξύ άλλων – μια γυναίκα, ενώ ένα αγοράκι λέει ότι επιθυμεί απεγνωσμένα να αναπνεύσει ξανά καθαρό αέρα! 

Οι εικόνες από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ είναι συγκλονιστικές, γυναίκες και παιδιά έχουν στοιβαχτεί σε υπόγεια και περιτριγυρίζονται από ρούχα και αυτοσχέδια κρεβάτια. Πληροφορίες πριν από μέρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 2.000 αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, τα τελευταία 24ωρα όμως πολλά δημοσιεύματα στον ουκρανικό Τύπο υποστηρίζουν ότι κάποιοι έχουν καταπλακωθεί από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. 

Click4more: Έκκληση του ΟΗΕ για την άμεση απομάκρυνση αμάχων από την Ουκρανία: «Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά»

Στο βίντεο του Guardian οι άμαχοι λένε ότι «ξεμένουν από δυνάμεις» και ότι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως σε ασφαλές έδαφος. Οι γυναίκες μέσα στο Αζοφστάλ δηλώνουν ότι 15 παιδιά ζουν σε σήραγγες κάτω από το εργοστάσιο, ενώ οι ηλικίες τους ποικίλλουν καθώς είναι από μωρά μέχρι και έφηβοι. Είναι παγιδευμένα μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Οι μαρτυρίες είναι ανατριχιστιακές. Μια γυναίκα αναφέρει ότι έχει περάσει 50 ημέρες σε υπόγεια. Ένα αγοράκι λέει ότι επιθυμεί απεγνωσμένα να δει ξανά το φως του ήλιου και να αναπνεύσει ξανά καθαρό αέρα. Κάποιοι δεν έχουν βγει από τα καταφύγια από την 25η Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα του πολέμου. 

«Όλες οι προμήθειες που φέραμε μαζί μας τελειώνουν. Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά», αναφέρει μια γυναίκα. «Είμαστε εδώ και χρειαζόμαστε βοήθεια. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο των γεγονότων και δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Το παιδί μου πρέπει να απομακρυνθεί σε μια ειρηνική περιοχή όπως και πολλά ακόμα (παιδιά). Εκλιπαρούμε για εγγυήσεις ασφάλειας για τα παιδιά μας». «Ανησυχούμε για τη ζωή των παιδιών μας και των γονέων μας που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Τους τελειώνουν οι δυνάμεις. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα χωρίς βομβαρδισμούς. Φοβούνται ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα», προσθέτει. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις