Συμβαίνει τώρα:
Φωτιά σε αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα – Εναέριες δυνάμεις στο σημείο
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρέμβαση Ζελένσκι στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνεχίζει τις παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης (08.03.2022), αυτή τη φορά στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως είχαμε… standing ovation, με όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να σηκώνονται από τις θέσεις τους και να τον χειροκροτούν.

Ο Ζελένσκι -από την πλευρά του- ύψωσε τη γροθιά του και είπε πως οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν τη χώρα τους. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον — ο οποίος έχει επιδιώξει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία — για τη μέχρι σήμερα βοήθειά του, αλλά τόνισε πως η Βρετανία και οι άλλες χώρες της Δύσης πρέπει να κάνουν περισσότερα, εντείνοντας την πίεση με περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ζήτησε μάλιστα να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη».

«Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν όσα έχουν, όπως ακριβώς και οι Βρετανοί δεν ήθελαν να χάσουν την χώρα τους όταν δέχονταν επίθεση από τους Ναζί», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ο λαός του έχει επιδείξει μια «ηρωική» προσπάθεια κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Χρησιμοποίησε τη φράση «Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία» από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, για να τονίσει εμφατικά πως πρόκειται για έναν πόλεμο επιβίωσης για τον ουκρανικό λαό.

«Οι βομβαρδισμοί δεν μας έσπασαν», υπογράμμισε. «Για μας το ερώτημα είναι, να υπάρχουμε ή να μην υπάρχουμε. Τώρα μπορώ να σας δώσω μία βέβαιη απάντηση. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε, θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών. Παρακαλώ, αυξήστε την πίεση των κυρώσεων σε βάρος αυτής της χώρας (Ρωσία), χαρακτηρίστε την “κράτος τρομοκράτη” και διασφαλίστε ότι ο ουρανός της Ουκρανίας είναι ασφαλής… Βεβαιωθείτε πως κάνετε ό,τι χρειάζεται να γίνει», είπε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είναι αρκετές και ότι πρέπει να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για τη γενναιότητα των Ουκρανών που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα, κάνοντας ειδική μνεία στους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους. Επεσήμανε ότι, «o απαίσιος αυτός πόλεμος» έχει βασικά αθώα θύματα. «Γυναίκες και παιδιά», όπως είπε. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 παιδιά, τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».

Μίλησε για την έλλειψη τροφής και νερού σε περιοχές της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, για την καταστροφή νοσοκομείων και σχολείων, αλλά όπως εμφαντικά σημείωσε «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη γη μας, μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές και στους δρόμους», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έκανε λόγο για την χειρότερη στιγμή στην ιστορία της χώρας του μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. «Είναι ένας πόλεμος που δεν ξεκινήσαμε. Ένας πόλεμος που δεν θέλαμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ουκρανός πρόεδρος απευθύνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους συμπατριώτες του και στη διεθνή κοινή γνώμη μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων από το Κίεβο, μετά την έναρξη πριν από 12 ημέρες της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα του, την οποία ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να «απαλλάξει» την Ουκρανία από ηγέτες που χαρακτηρίζει «νεοναζί»

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκλητική η Χαμάς: Πανηγυρίζει 3 χρόνια μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου με βίντεο του Σινουάρ πριν σκοτωθεί – «Εξαιρετικό επίτευγμα»
Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα αμοντάριστο υλικό από την περιοχή Τελ αλ-Σουλτάν, στη Ράφα τον Οκτώβριο του 2024 - Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, λέει το Ιράν
Μαχητές της Χαμάς
Παγκόσμιος συναγερμός για πιθανή εξάπλωση της πανώλης: Πληροφορίες για δεύτερο θάνατο – 4 χώρες βάζουν μπλόκο στα σύνορα μετά τον θάνατο της 28χρονης
Δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας για την πανώλη, λέει η Ρωσία και καταγγέλλει fake news - ΠΟΥ, ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από τη Ρωσία «ταχεία και διαφανή» πληροφόρηση
Κόσμος στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας
Ξεσπά η μητέρα του 15χρονου στη Γαλλία που ακρωτηριάστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης: «Του έκλεψαν τη ζωή»
«Δεν σήκωσε τη χειροβομβίδα από το έδαφος» λέει η μητέρα του 15χρονου - «Πάγωσε» η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στις μαθητικές διαδηλώσεις μετά τον ακρωτηριασμό του 15χρονου
Επεισόδια στη Γαλλία 9
Η ΕΕ προετοιμάζεται αθόρυβα για το αδιανόητο: Μία υβριδική επίθεση με πολλά θύματα
«Οι συζητήσεις σχετικά με ένα εφιαλτικό σενάριο επίθεσης πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ πρεσβευτών της Ε.Ε. και από τις 27 χώρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε “περιορισμένη σύνθεση”, δηλαδή χωρίς τηλέφωνα ή βοηθούς», επισημαίνει τo Politico
Στρατιωτικός ελέγχει drones