Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολίτες επιστρέφουν στο Κίεβο για να το υπερασπιστούν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολίτες επιστρέφουν στο Κίεβο για να το υπερασπιστούν

Ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα στο Reuters πως σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι έχουν απομείνει ακόμα στην πόλη, η οποία δέχεται πιέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σε πολλά μέτωπα.

Δήλωσε ότι το Κίεβο όπου ζουν σχεδόν 3,5 εκατ. άνθρωποι, έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου 2 εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

Ο αδελφός του Βλαντίμιρ, επίσης πρωταθλητής της πυγμαχίας, προσέθεσε σε κοινή τους συνέντευξη ότι κάποιοι από τους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν συνοδεύσει τις οικογένειες τους σε μια σχετική ασφάλεια στο δυτικό τμήμα της χώρας επιστρέφουν για να συμμετάσχουν στην άμυνα της πόλης.

«Υποθέτουμε ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι είναι ακόμα στο Κίεβο και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε υπηρεσίες στους ανθρώπους», δήλωσε ο Βιτάλι στο Reuters στο κέντρο του Κιέβου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ηλεκτρικό, θέρμανση, αέριο, έχουμε νερό», πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις χώρες που αποστέλλουν προμήθειες στην Ουκρανία.

Ρωσικές δυνάμεις είναι ήδη κοντά στο Κίεβο, στα δυτικά και βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με ουκρανικά στρατεύματα, και έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στο ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν αναζητήσει τη σχετική ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας καθώς οι συγκρούσεις πλησιάζουν τα προάστια του Κιέβου, ακολουθώντας το παράδειγμα εκατομμύριων άλλων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάποιες φορές εξαιτίας σφοδρών βομβαρδισμών.

«Ναι, υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που έφυγαν προς τα δυτικά, πολλοί επιστρέφουν. Πολλοί άνδρες και γυναίκες… επιστρέφουν για να υπερασπιστούν τη χώρα. Είναι η πατρίδα μας. Μένουμε εδώ. Δεν πάμε πουθενά», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο, που κατετάγη στον στρατό εφέδρων της Ουκρανίας νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις