Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόβλεψη για κατάρρευση της οικονομίας κατά 20% – Συρρίκνωση και για τη Ρωσία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 20% φέτος εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας, η οποία θα δει με τη σειρά της το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10%, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Πριν από τον πόλεμο, η ΕΤΑΑ προέβλεπε ανάπτυξη 3,5% στην Ουκρανία και 3% στη Ρωσία.

Οι προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σε μερικούς μήνες και ότι θα ακολουθηθούν από μείζονα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Κατ’ αυτό το σενάριο, η οικονομία της Ουκρανίας θα σημειώσει αλματώδη ανάκαμψη, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 23% το 2023, ενώ το ΑΕΠ της Ρωσίας, που θα υφίσταται ακόμη κυρώσεις, αναμένεται απλά να σταθεροποιηθεί, να καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.

Η ΕΤΑΑ ιδρύθηκε το 1991 για να συμβάλλει οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ να περάσουν στην οικονομία της αγοράς, αλλά έκτοτε η περίμετρός της επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η τράπεζα προβλέπει εξάλλου ότι η ζώνη για την οποία είναι αρμόδια, πλην Λευκορωσίας και Ρωσίας, θα καταγράψει ανάπτυξη 1,7% φέτος, έναντι 4,2% που ανέμενε τον Νοέμβριο, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ενώ το 2023 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 5%.

Ωστόσο, η ΕΤΑΑ επισημαίνει πως οι προβλέψεις αυτές πρέπει να ιδωθούν με την επιφύλαξη της ιδιαίτερα μεγάλης αβεβαιότητας και «με μεγάλο περιθώριο επιδείνωσης αν οι εχθροπραξίες κλιμακωθούν ή εάν περιοριστούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου και πρώτων υλών από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με την τράπεζα η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με «το πιο ισχυρό σοκ στο πεδίο του εφοδιασμού από την έναρξη των χρόνων του 1970».

Η ΕΤΑΑ αναμένει εξάλλου να δει «πόσο βαθύς θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση του κόστους των διατροφικών πρώτων υλών, του πετρελαίου, του αερίου και των μετάλλων στις οικονομίες, ιδιαίτερα αυτές των αναπτυσσόμενων χωρών», καθώς Ρωσία και Ουκρανία έχουν μεγάλα μερίδια στην παραγωγή τους, «ειδικά σιτηρών, καλαμποκιού, λιπασμάτων, τιτανίου και νικελίου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
58
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ 6
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 14
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
9