Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες έλαβαν εντολές να ανοίξουν πυρ κατά αμάχων και παιδιών

Ουκρανία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έχει υποκλέψει τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Χάρκοβο έλαβαν εντολή να πυροβολήσουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αναφέρει ο λογαριασμός του Kyiv Independent στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταγράψει, από την περασμένη Τρίτη, τουλάχιστον 170 άτομα νεκρούς αμάχους στην περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι οι στρατιώτες της άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που εκκενώνονταν από χωριό στην περιφέρεια του Κιέβου. Από την επίθεση έπεσαν νεκροί 7 πολίτες, εκ των οποίων και 1 παιδί.

Η Ρωσία κατηγορεί ξανά την Ουκρανία για την αποτυχία των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Οι διάδρομοι προορίζονται να παρέχουν ασφαλή διέλευση στους Ουκρανούς αμάχους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά σε διάφορες περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό δεν έγινε, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ότι η Ουκρανία «αρνήθηκε για άλλη μια φορά να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία».

Επίσης, πηγές του υπουργείου δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία «συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία και σε ορισμένες πόλεις έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις