Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Σεβεροντονέτσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο  κλοιός γύρω από το Σεβεροντονέτσκ

Η Ρωσία σφυροκόπησε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία σήμερα, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ του Ντονμπάς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ντονέτσκ δήλωσε πως οι Ουκρανοί μαχητές, που παραδόθηκαν στο Azovstal της Μαριούπολης, θα δικαστούν στο Ντονμπάς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν αμέσως δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία.

Στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε τέσσερα κέντρα διοίκησης, ένα σημείο επικοινωνιών, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και 87 περιοχές στις οποίες υπήρχαν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και επτά αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 73 θέσεις διοίκησης, 578 περιοχές στις οποίες ήταν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και 37 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις βολής, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως κατέρρψε τρία ουκρανικά αεριωθούμενα Su-25.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσης-εδάφους έπληξαν ουκρανικά όπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν στη δυτική Ουκρανία, τα οποία μεταφέρονταν προς ανατολάς, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως «οι αιχμάλωτοι από το Azovstal κρατούνται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και «σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας».

Στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ δεν διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε βάρος τους.

Ρωσία: Να είστε έτοιμοι για επιθέσεις

Το Κρεμλίνο πάντως προειδοποίησε σήμερα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για «τρομοκρατικές επιθέσεις» μετά την επίθεση χθες Κυριακή εναντίον του διορισμένου από τη Μόσχα δημάρχου της πόλης Ενερχοντάρ στη νότια Ουκρανία.

«Οι στρατιώτες μας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέπουν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Η Δύση προκαλεί την επισιτιστική κρίση»

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιβάλλοντας στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τις αυστηρότερες κυρώσεις στην σύγχρονη Ιστορία.

Ο Πούτιν, επεσήμανε το Κρεμλίνο, συμφωνεί με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει λιμό.

«Η Ρωσία ήταν πάντα ένας μάλλον αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών», υπογράμμισε ο Πεσκόφ. «Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι ανησυχεί για τη δίκη ενός Ρώσου στρατιώτη στο Κίεβο με την κατηγορία της διάπραξης εγκλήματος πολέμου.

Ο 21χρονος Βαντίμ Σισιμαρίν έχει παραδεχθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου σκότωσε έναν ηλικιωμένο άοπλο άμαχο στο χωριό Τσουπαχίφκα.

«Φυσικά και ανησυχούμε για την τύχη του πολίτη μας, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε την ικανότητα να προστατεύσουμε τα συμφέροντά του», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις