Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα στο Ντονμπάς – Πιθανόν να βγάλουν χειμώνα χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα στο Ντονμπάς – Πιθανόν να βγάλουν χειμώνα χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Mε αμείωτη ένταση μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Κίεβο να κάνει λόγο για σφοδρές μάχες στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς. Η Ρωσία φαίνεται να επικεντρώνεται στις πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ, ενώ ενισχύονται οι αμυντικές γραμμές των Ουκρανών νότια της χώρας. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κλείσει αυτή την εβδομάδα εννέα μήνες, με τις μισές ενεργειακές υποδομές της χώρας να έχουν υποστεί ζημιές από τα χτυπήματα της Ρωσίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για σφυροκόπημα των ρωσικών γραμμών στον νότο από το ουκρανικό πυροβολικό.

Η Ρωσία φαίνεται να αμύνεται ενεργά με άρματα μάχης, όλμους και πυροβολικό, καθώς δέχονται επιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό στους τομείς των πόλεων Κούπιανσκ, Λίμαν, Νοβοπάβλιβκα και Ζαπορίζια. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο περί «νίκης» των δυνάμεων της Μόσχας στην Μαρίνκα.

Χωρίς ρεύμα μέχρι… τέλη Μαρτίου

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας στην Ουκρανία προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου. Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας YASNO που παρέχει ενέργεια στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοί της προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις επιδιορθώσεις των ζημιών πριν την άφιξη του χειμώνα. «Θα ήθελα όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πολύ πιθανό οι Ουκρανοί να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου», έγραψε στο Facebook.

Οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις, όπως έχει δηλώσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, την ώρα που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει κάτω από το μηδέν.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν όσους κατοίκους της Χερσώνας, από την οποία αποχώρησαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, το επιθυμούν προς άλλες περιοχές με καλύτερες υποδομές, προσφέροντάς τους και δωρεάν καταλύματα. Η Χερσώνα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση, ενώ γίνεται στόχος βομβαρδισμών.

«Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση ασφαλείας στην πόλη και τα προβλήματα στις υποδομές, μπορείτε να μεταφερθείτε για τον χειμώνα προς πιο ασφαλείς επαρχίες της χώρας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στο Telegram.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του κάλεσε χθες, Δευτέρα, τους Ουκρανούς να κάνουν οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να απλώνετε την κατανάλωση του ρεύματος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Η θερμοκρασία σε επαρχίες της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Κιέβου, έχει πέσει ήδη κάτω από το μηδέν.

Ο Κοβαλένκο τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμη και για μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Μαζέψτε ζεστά ρούχα, κουβέρτες, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να περάσετε μια μεγάλη διακοπή στην ηλεκτροδότηση», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις