Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στόχος της Ρωσίας η πτώση του Αζοφστάλ μέχρι την 9η Μάη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στόχος της Ρωσίας η πτώση του Αζοφστάλ μέχρι την 9η Μάη

Πάνω από δύο μήνες μετρά πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και πλήθος αμάχων παραμένει εγκλωβισμένο στο έδαφος των εχθροπραξιών. Το Κίεβο μάλιστα υποστηρίζει ότι μέχρι την 9η Μαΐου, ημερομηνία ορόσημο για την Ρωσία, θα υπάρχει κλιμάκωση των συγκρούσεων στη χαλυβουργία Αζοφστάλ και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 

Στην Ουκρανία πιστεύουν ότι τις επόμενες ημέρες οι δυνάμεις της Ρωσίας ετοιμάζονται να καταλάβουν τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με το Κίεβο, στόχος της Μόσχας είναι οι αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας να έχουν πέσει στα χέρια της την ημέρα που συμπληρώνεται η 77η επέτειος από τη νίκη επί του καθεστώτος της ναζιστικής Γερμανίας την 9η Μαΐου. Η «φιλοδοξία» τους είναι «να κυριεύσουν το Αζοφστάλ και να δώσουν στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν τη “νίκη” την 9η Μαΐου» λέει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Ολεξίι Αρεστόβιτς. 

Στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, είναι παγιδευμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί και εκατοντάδες άμαχοι. Καταβάλλονται προσπάθειες για την απομάκρυνση των αμάχων με τη συμβολή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Στη Μόσχα θα γίνει μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τη Δευτέρα για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης. Κατά πληροφορίες, παρέλαση αναμένεται να διεξαχθεί και στη Μαριούπολη, την οποία επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα ο Σεργκέι Κιριένκο, κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, όπως ανακοίνωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ.

Ετοιμάζεται «χτύπημα» κοντά στην Οδησσό 

Το Κίεβο επίσης προεξοφλεί ότι επίκειται μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ουκρανικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό.

Στους κατοίκους της περιοχής συστήνεται να μένουν μακριά από τις ακτές και τις στρατιωτικές ζώνες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μικρά πλεούμενα. Τους ζητείται επίσης να αναφέρουν αμέσως στις στρατιωτικές αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών UAVs στην περιοχή. Επιπλέον, συνεχίζει να καταγράφεται η παρουσία ισχυρής ρωσικής ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των ελεγχόμενων από τις ουκρανικές δυνάμεις ακτών.

Ρωσία: Η Δύση εμποδίζει την «γρήγορη» ολοκλήρωση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» 

Την ίδια ώρα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνει η Δύση στην Ουκρανία εμποδίζουν την «γρήγορη» ολοκλήρωση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». 

«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το NATO στο σύνολό του μοιράζεται μόνιμα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με τις προμήθειες όπλων (…), οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ενέργειες της Δύσης «δεν θα αποτρέψουν» την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα, διαβεβαίωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις