Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το 83% των Ρώσων εγκρίνει τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το 83% των Ρώσων εγκρίνει τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ των πολιτών της Ρωσίας εκτοξεύθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς πλέον το 83% εγκρίνει τις ενέργειές του στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτου Levada, στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιεί από την έναρξη του πολέμου.

Ένα ποσοστό μόλις στο 15% των πολιτών της Ρωσίας δηλώνουν στη δημοσκόπηση ότι δεν εγκρίνουν τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ το 2% δεν απαντά.

Κερδισμένος βγαίνει και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν, με επιπλέον 11 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του (71%, έναντι 60% τον Φεβρουάριο), όπως και η ρωσική κυβέρνηση, με 15 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της (70%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο).

Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έδιναν επίσης δημοτικότητα του Πούτιν κοντά στο 80%, αλλά είχαν πραγματοποιηθεί από προσκείμενα στο Κρεμλίνο ινστιτούτα.

Για να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για ενορχήστρωση γενοκτονίας του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε εφαλτήριο του ΝΑΤΟ για να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της περικύκλωσης και του υπαρξιακού φόβου των Ρώσων.

Το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επικριτικές φωνές είτε φιμώθηκαν είτε αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, υπό την απειλή βαριών ποινών για δηλώσεις που θεωρούνται αρνητικές για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού.

Για να διασφαλίσει την μονολιθικότητα της ενημέρωσης, το Κρεμλίνο έχει επίσης θέσει υπό απαγόρευσιν τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -Facebook, Twitter, Instagram, TikTok – που κατηγορούνται ότι ακολουθούν «ρωσοφοβική» γραμμή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις