Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν αδειάζει την Ρωσία – «Μην ζητάτε διαβεβαιώσεις για τη δική μας συνεργασία»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν αδειάζει την Ρωσία – «Μην ζητάτε διαβεβαιώσεις για τη δική μας συνεργασία»

Το Ιράν δεν.. ενθουσιάστηκε με το αίτημα της Ρωσίας να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις σε βάρος της για τον πόλεμο στην Ουκρανία δε θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με την Τεχεράνη.

Το Ιράν αναφέρει πως κάτι τέτοιο «δεν είναι εποικοδομητικό» για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να τορπιλίσει τις συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και πολλούς μήνες στη Βιέννη, έγινε λίγο αφότου η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον «οδικό χάρτη» που θα βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το άδειασμα στην Ρωσία

«Οι Ρώσοι έβαλαν αυτό το αίτημα στο τραπέζι (των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη) πριν από δύο ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζοντας τη θέση της στις συνομιλίες της Βιέννης, η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε άλλα μέρη. Η ενέργεια αυτή δεν είναι εποικοδομητική για τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελούν πρόσκομμα για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.

Η απαίτηση της Ρωσίας και η απάντηση του Ιράν

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θέλει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία της Μόσχας με το Ιράν δεν θα παρεμποδιστεί κατά κανέναν τρόπο από τις κυρώσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε απόψε ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία για την επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της JCPOA. Είναι προς το κοινό συμφέρον και της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Δύο διπλωμάτες, ο ένας εκ των οποίων δεν εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες, είπαν ότι και η Κίνα έχει ζητήσει γραπτές εγγυήσεις ότι οι εταιρείες της που συνεργάζονται με το Ιράν δεν θα πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τέτοια αιτήματα μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, σε μια περίοδο που αυτό διαφαινόταν στον ορίζοντα. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες της Βιέννης είπαν την Παρασκευή ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις