Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί και εκρήξεις άλλη μια νύχτα – Εισβολή στο Χάρκοβο, πολιορκία Κιέβου και Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί και εκρήξεις άλλη μια νύχτα – Εισβολή στο Χάρκοβο, πολιορκία Κιέβου και Μαριούπολης

Αδιάκοπα συνέχισε η Ρωσία να σφυροκοπά και να επιτίθεται στις πόλεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μπαίνουμε στην 7η μέρα της εισβολής.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Παράλληλα η πολιορκία του Κιέβου συνεχίζεται, με τις εικόνες που μεταδόθηκαν την Τρίτη να είναι σοκαριστικές. 

Πύραυλοι επίσης χτύπησαν το Ζιτομίρ, με αναφορές να υπάρχουν για νεκρούς και τραυματίες.

Περικύκλωση της Μαριούπολης

Οι Ρώσοι και οι φιλορωσικές δυνάμεις κατάφεραν από χτες να περικυκλώσουν και τη Μαριούπολη, όπως είχαν θέσει ως στόχο.

Πάνω από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Κατάληψη της Χερσώνας

Υπενθυμίζεται πως από χτες ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα. Βίντεο δείχνουν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, στην πλατεία Svobody στο κέντρο της ουκρανικής πόλης, όπου βρίσκεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης.

Τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης, μετά από πολυήμερους βομβαρδισμούς και σκληρές μάχες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία έχουν προχωρήσει και έχουν δημιουργήσει ένα πέρασμα κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolykhaiev, έκανε μία δραματική ανάρτηση στο Facebook, προειδοποιώντας ότι η πόλη δεχόταν επίθεση. «Κτίρια κατοικιών και αστικές εγκαταστάσεις καίγονται», έγραψε.

«Δεν είμαστε στρατιωτικοί! Αλλά θα κρατήσω την πόλη και τη λειτουργία της όσο μπορώ», έγραψε. «Αν με ακούσουν οι Ρώσοι στρατιώτες και η ηγεσία τους. Ζητώ: φύγετε από την πόλη μας, σταματήστε να βομβαρδίζετε τους αμάχους. Έχετε ήδη πάρει όλα όσα θέλατε. Συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων ζωών».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις