Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε»

Να δεχθεί την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, συμβούλεψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.

Η ισραηλινή εφημερίδα επικαλείται Ουκρανό αξιωματούχο της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αναφέρει ότι στο διάλογο που είχαν με τον Ναφτάλι Μπένετ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να του είπε να δεχθεί τις πολλές θυσίες της Ουκρανίας που ζητάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο.

Ωστόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Ναφτάλι Μπένετ, στον διάλογο που έγινε την περασμένη Τρίτη. Όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είπε στον Ζελένσκι ότι «αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά». Ο Ουκρανός πρόεδρος του απάντησε σύντομα «σε ακούω».

Η συμβουλή δεν άρεσε στον Ουκρανό πρόεδρο και τους ανθρώπους του, με τον αξιωματούχο να δηλώνει στη Jerusalem Post ότι «ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Η επίσκεψη του Μπένετ στη Μόσχα και τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν αναγκάσει το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να διατηρούν μια πιο προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση στον πόλεμο. Κάτι που έχει φτάσει και στο γραφείο του Ζελένσκι, το οποίο παρατηρεί τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος που μίλησε στη Jerusalem Post, δήλωσε ότι το Ισραήλ ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τα αιτήματα για περισσότερη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη διαμεσολάβηση της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, το γραφείο του Ζελένσκι δεν θεωρεί ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν αποτελέσματα από αυτή τη διαμεσολάβηση.

Δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ναφτάλι Μπένετ λειτουργεί ως γραμματοκιβώτιο και απλώς περνάει μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ένας διαμεσολαβητής πρέπει να προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και να παραθέσει και τις δικές του προσφορές.

Άλλωστε, είναι πολλοί οι Ουκρανοί αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι η εμπλοκή του Ναφτάλι Μπένετ στις διπλωματικές προσπάθειες προέρχεται επειδή δεν θέλει να πάρει σαφή θέση σχετικά με τον πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας, λόγω του ότι φοβάται ότι θα βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Σάββατο (12.3.2022) σε νέο μήνυμά του πως ο ρωσικός στρατός στέλνει περισσότερες δυνάμεις στην Ουκρανία καθώς υπέστη τεράστιες απώλειες, ενώ ζήτησε τη συνδρομή των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς για τον δήμαρχο που απήχθη από τη Μελιτόπολη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις