Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Φεύγουν άρον άρον για τις πατρίδες τους – Επιστρέφουν σταδιακά οι Έλληνες τουρίστες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Φεύγουν άρον άρον για τις πατρίδες τους – Επιστρέφουν σταδιακά οι Έλληνες τουρίστες

Με κάθε μέσο τουρίστες αλλά και ξένοι υπήκοοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από τον εφιάλτη του πολέμου στο Ισραήλ. Ήδη τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασε στην Ελλάδα πτήση από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν με 81 Έλληνες που επισκέπτονταν Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Σε δηλώσεις τους μετά την άφιξή τους, περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν από τις συγκρούσεις στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Καθημερινά πραγματοποιούνται τρεις εμπορικές πτήσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, με τις οποίες θα επιστρέψουν σταδιακά και οι υπόλοιποι μεμονωμένοι επισκέπτες.

Μάλιστα, στις πτήσεις που καταφθάνουν από Ισραήλ βρίσκονται πολλοί ξένοι υπήκοοι.

Φεύγουν οι Ιταλοί πολίτες

Ιταλοί πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να επιστρέφουν στην Ιταλία από το Ισραήλ με πτήσεις της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

“Οι πρώτοι Ιταλοί ήδη επιστρέφουν από το Ισραήλ με πτήσεις της El Al και σε κάθε περίπτωση κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους”, δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης ότι επί του παρόντος “δεν υπάρχει κάποια άσχημη είδηση” που να αφορά ιταλούς πολίτες στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν.

“Φυσικά παρακολουθούμε τα βήματα όλων των συμπατριωτών μας λεπτό προς λεπτό με την ιταλική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, με το προξενείο στην Ιερουσαλήμ, με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών”, κατέληξε.

Ρουμανία: 245 πολίτες επέστρεψαν στη χώρα

Η Ρουμανία απομάκρυνε 245 πολίτες της από το Ισραήλ εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολυμέτωπης επίθεσης που εξαπέλυσε στη Γάζα η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, ανέφερε σήμερα το πρωί το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέσσερα αεροπλάνα μετέβησαν στο Ισραήλ για την επιχείρηση, δύο εκ των οποίων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAROM και άλλα δύο ιδιωτικών εταιρειών.

Ανάμεσα στους απομακρυσθέντες είναι δύο γκρουπ προσκηνυτών.

Θύματα και δυο Ισπανοί

Δύο Ισπανοί έχουν “επηρεαστεί” από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Ο Αλμπάρες δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς των Ισπανών, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

“Διαθέτουμε πληροφορίες για δύο Ισπανούς που έχουν επηρεαστεί και βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις οικογένειές τους. Για λόγους ασφαλείας και από σεβασμό προς τις οικογένειές τους δεν θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, είπε ο ίδιος στο κρατικό δίκτυο TVE.

Πολωνία: Στρατιωτικά αεροσκάφη απομακρύνουν ανθρώπους

Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν Πολωνούς που απομακρύνθηκαν από το Ισραήλ προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στη Βαρσοβία, ανακοίνωσαν οι πολωνικές αρχές.

“Οι πρώτοι που απομακρύνθηκαν από το Ισραήλ βρίσκονται ήδη στην Πολωνία”, αναφέρει στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

Το πρώτο αεροσκάφος μετέφερε 120 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Δύο ακόμη αεροσκάφη ακολούθησαν, με συνολικά πάνω από άλλους 120 επιβαίνοντες, διευκρίνισε.

“Στρατιωτικό Boeing αναχωρεί για το Ισραήλ για να απομακρύνει κι άλλους ανθρώπους”, πρόσθεσε αμέσως ο Πολωνός υπουργός Άμυνας στην X.

Οι αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν την Πολωνία με το Ισραήλ ανέστειλαν τις συνδέσεις τους ήδη από το Σάββατο, την ημέρα που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξαπέλυσε την στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ.

325 πολίτες απομακρύνθηκαν για την Ουγγαρία

Η Ουγγαρία απομακρύνει άλλους 110 πολίτες της από το Ισραήλ ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απομακρυσθέντων σε 325 – περιλαμβανομένων 46 παιδιών -, έγραψε σήμερα στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο υπουργός είπε ότι 15 από τους 325 απομακρυσθέντες είναι ξένοι πολίτες, ανάμεσά τους Ισραηλινοί, Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Πορτογάλοι υπήκοοι.

Όπως είπε ο Σιγιάρτο, η τελευταία πτήση – η τρίτη που διοργανώθηκε – κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς την Βουδαπέστη.

Νωρίτερα, ο ίδιος υπουργός ανέφερε ότι η Ουγγαρία απομάκρυνε με δύο πτήσεις στη διάρκεια της νύχτας 215 πολίτες της από το Ισραήλ και οι άνθρωποι αυτοί προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη Βουδαπέστη.

Ο υπουργός ευχαρίστησε το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία επειδή χορήγησαν άμεσα άδειες για την πραγματοποίηση των πτήσεων.

Στρατιωτική οδηγία από τη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επικαιροποίησε την ταξιδιωτική της οδηγία για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συστήνοντας στους πολίτες να επισκέπτονται την περιοχή μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η Βρετανία έχει ήδη συμβουλεύσει κατά κάθε ταξιδιού στη Γάζα, αλλά χθες, Κυριακή, προσέθεσε στη σύσταση αυτή πολλές άλλες περιοχές στο Ισραήλ κοντά στο σύνορο με τη Γάζα και άλλαξε τη σύστασή της για τη χώρα συνολικά.

Το Φόρεϊν Όφις κάλεσε επίσης όλους τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να δηλώσουν την παρουσία τους εκεί ώστε να μπορούν να ενημερώνονται για τις περαιτέρω αλλαγές στην ταξιδιωτική οδηγία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις