Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεκίνησε η 4ήμερη εκεχειρία στη Γάζα – Μπαράζ επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεκίνησε η 4ήμερη εκεχειρία στη Γάζα – Μπαράζ επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας

Στις 7 το πρωί της Παρασκευής (24.11.2023) ξεκίνησε και επίσημα η 4ημερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς. Ωστόσο, μόλις λίγα λεπτά μετά ακούστηκαν ξανά σειρήνες στην πλευρά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στις 16:00 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είναι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων σε νοσοκομεία, σχολεία και καταυλισμούς στη Γάζα, ενώ συνολικά επλήγησαν 300 στόχοι. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα απελευθερωθούν σταδιακά 50 όμηροι, ενώ στη συνέχεια για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς θα δίνεται παράταση 24 ωρών στην εκεχειρία.

Λίγη ώρα μετά την εκεχειρία τεσσάρων ημερών ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής καμιά εκτόξευση ρουκετών από πλευράς μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Απελευθερώνονται οι πρώτοι 13 όμηροι

Όπως σημείωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), οι συγγενείς των των πρώτων 13 ομήρων έχουν ήδη ενημερωθεί για την απελευθέρωση των αγαπημένων προσώπων τους. 

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

Νεκρός 12χρονος στη Δυτική Όχθη

Ένα αγόρι 12 ετών έχασε τη ζωή του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε κατοίκους της Μπέιτα, νότια της Νάμπλους, και μέλη του στρατού του Ισραήλ που διεξήγαγαν επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε το βράδυ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις