Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός άλλος ένας όμηρος της Χαμάς – Φόβοι για ακόμη 35 που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός άλλος ένας όμηρος της Χαμάς  – Φόβοι για ακόμη 35 που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας
ΦΩΤΟ Reuters

Ισραηλινός όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 κηρύχθηκε επίσημα νεκρός. Την ανακοίνωση έκαναν τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου οι ισραηλινές αρχές και οικείοι του.

Σε ανακοίνωσή του το κιμπούτς Μπεερί, όπου ζούσε ο Ντρορ Ορ, τόνισε ότι ο 49χρονος από το Ισραήλ δολοφονήθηκε από τη Χαμάς αυθημερόν, όμως το πτώμα του παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και επτά μήνες.

Η συγκεκριμένη κοινότητα Μπεερί συγκαταλέγεται σε αυτές που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα στη σφαγή που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση.

Η σύζυγός του Γιονάτ, επίσης, σκοτώθηκε στην επίθεση, ενώ δύο από τα τρία παιδιά του ζευγαριού, ο Νόαμ και η Άλμα, 17 και 13 ετών αντίστοιχα, απήχθησαν και απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για μία εβδομάδα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

«Έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ο Ντρορ Ορ, που απήχθη από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, δολοφονήθηκε και το πτώμα του κρατείται στη Γάζα», ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση μέσω X (πρώην Twitter), προσθέτοντας πως τα παιδιά του, η Άλμα, ο Νόαμ και ο αδελφός τους Γιαχλί, είναι πλέον ορφανά.

Η είδηση του θανάτου του Ντρορ Ορ έρχεται στο φως καθώς οι χώρες που μεσολαβούν – το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ – αναμένουν την απάντηση της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.

Η επταήμερη ανακωχή στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να απελευθερωθούν 105 όμηροι, συμπεριλαμβανομένων 80 Ισραηλινών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν στην άνευ προηγουμένου έφοδο που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ δολοφονήθηκαν 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 129 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τουλάχιστον 35 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Στην ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, υποσχόμενο να αφανίσει τη Χαμάς, έχασαν τη ζωή τους κάπου 34.600 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Επιδρομή του Ισραήλ στη Δαμασκό

Οκτώ στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο τομέα της συριακής πρωτεύουσας, αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (02.05.2024), μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά από το Reuters, έδωσε την τυποποιημένη απάντηση ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή του Reuters στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την περιοχή του χώρου λατρείας Σαγέντα Ζαϊνάμπ, όπου έχουν εγκαταστάσεις δυνάμεις της λιβανικής παράταξης Χεζμπολάχ και του Ιράν. Ωστόσο, η ίδια πηγή διευκρίνισε πως η εγκατάσταση που χτυπήθηκε δεν βρίσκεται στα χέρια ούτε της Χεζμπολάχ, ούτε των Ιρανών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις