Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βομβαρδισμοί και ρουκέτες την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για μια νέα εκεχειρία συνεχίζονται

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βομβαρδισμοί και ρουκέτες την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για μια νέα εκεχειρία συνεχίζονται

Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη Γάζα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεσολαβητές από Κατάρ και Αίγυπτο συνεχίζουν να εργάζονται για την ανακωχή στη Γάζα παρά την επανάληψη των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

“Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται”, τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.

Η ισχύς της ανακωχής για 7 ημέρες εξέπνευσε σήμερα το πρωί και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι “παραβίασε τη συμφωνία” και “έριξε ρουκέτες“.

Η παύση αυτή επέτρεψε την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τριπλάσιου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές στο Ισραήλ, όπως και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

 

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου χερσαία επίθεση που διήρκεσε ως την έναρξη της ισχύος της ανακωχής στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, πάνω από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις