Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ – Υπουργός Ενέργειας: Ούτε νερό ούτε καύσιμα στην Γάζα εάν δεν ελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στην Λωρίδα της Γάζας προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο η Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν.

«Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει στην Λωρίδα της Γάζας, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες από το Ισραήλ δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 150 Ισραηλινοί, ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες, Τετάρτη, πτώματα σε αποσύνθεση που παρουσιάστηκαν ως τα πτώματα επιτιθέμενων της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα και στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με ρουκέτες.

Η Λωρίδα της Γάζας, ένας φτωχός θύλακας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι που από το 2006 υφίστανται χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

A Palestinian walks through the rubble of a house destroyed in Israeli strikes amid the conflict with Israel in Khan Younis, in the southern Gaza Strip, October 12, 2023. REUTERS

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί χθες το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων υποδέχθηκε τον Μπομπ Ντίλαν στο Βατικανό – Η ανταλλαγή δώρων και η κουκούλα που δεν αποχωρίστηκε ο τραγουδοποιός
Ο πάπας Λέων έδωσε στον Μπομπ Ντίλαν ένα ροζάριο, σύμφωνα με το Vatican News, ενώ ο  85χρονος τραγουδοποιός του χάρισε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Chronicles - Volume One»
Ο πάπας Λέων και ο Μπομπ Ντίλαν
Φρίκη στη Νότια Αφρική: Διαρρήκτες βασάνιζαν δύο ηλικιωμένους επί 3 ώρες – Τους έριξαν βραστό νερό, προσπάθησαν να κόψουν τις θηλές της γυναίκας
Ο 67χρονος αρνήθηκε να δώσει τα κλειδιά ενός χρηματοκιβωτίου στους δράστες και εκείνοι ξεκίνησαν να τους βασανίζουν - Απείλησαν να βιάσουν την 68χρονη σύζυγο
Αστυνομία της Νότιας Αφρικής
Επεισόδιο του Αμπντούλ ελ Σαγιέντ με δημοσιογράφο του Sky News – Το βίντεο έγινε viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 8,8 εκατομμύρια προβολές
Το βρετανικό δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του ελ Σαγιέντ ότι ο δημοσιογράφος «κυνηγούσε» τον πολιτικό ή ότι έχει μόνο πέντε θεατές στις ΗΠΑ
Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Abdul El-Sayed
17