Κόσμος

Politico: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι ο πόλεμος με το Ιράν ετοιμάζεται να τελειώσει

Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του θα ρίξει ευθύνες στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλος ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα το νέο διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ, τα ξημερώματα στο οποίο θα μιλήσει για τον πόλεμο στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ολοένα και περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι ο πόλεμος ετοιμάζεται να τελειώσει, σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο, επιχειρώντας να παρουσιάσει την εξέλιξη ως στρατηγική επιτυχία των ΗΠΑ.

Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι βασικοί στρατιωτικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα επιρρίψει ευθύνες στους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τα ανοιχτά μέτωπα, κυρίως για την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης την Ουκρανία για να πείσει τους συμμάχους να βοηθήσουν στην επιχείρηση για τα Στενά του Ορμούζ, λέγοντας ότι θα σταματήσει να στέλνει όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να εμφανιστεί ως νικητής, περιγράφοντας τι πέτυχαν οι ΗΠΑ στο Ιράν και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα πριν από μια πιθανή αποχώρηση. Παράλληλα, θα τονίσει ότι το ζήτημα της ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ πρέπει να αναλάβουν κυρίως οι χώρες του Κόλπου και η Ευρώπη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος μέσα από δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις, ενώ επιμένει ότι το Ιράν έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για να την εξετάσει το πλήρες άνοιγμα των Στενών.

Η παρέμβασή του έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί λόγω του αποκλεισμού της θαλάσσιας οδού, ενώ η στρατιωτική ένταση συνεχίζεται με την αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντείνει την κριτική του προς το NATO, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την απροθυμία ευρωπαϊκών χωρών να συμμετάσχουν ενεργά στις επιχειρήσεις. Σε πρόσφατες δηλώσεις του κάλεσε τους Ευρωπαίους να «βρουν το θάρρος» και να αναλάβουν δράση, ενώ άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμμαχία.

Η ένταση ενισχύθηκε περαιτέρω όταν χώρες όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επέτρεψαν τη χρήση βάσεων και εναέριου χώρου για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράν, προκαλώντας έντονη ενόχληση στην Ουάσιγκτον.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πρόοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ενώ από την πλευρά της Τεχεράνης διαψεύδεται η ύπαρξη συνομιλιών.

Στο μεταξύ, περισσότερες από 20 χώρες εμφανίζονται πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια μελλοντική αποστολή για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, ωστόσο μόνο μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, κάτι που διατηρεί ανοιχτό το γεωπολιτικό σκηνικό και την αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου - Βρέθηκαν νομίσματα, αγγεία και βωμοί
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν συνοικίες με διαδρόμους που εκτείνονταν από βορρά προς νότο και διασταυρώνονταν με δρόμους από ανατολή προς δύση, σχηματίζοντας ανοιχτές πλατείες και δημόσιους χώρους
Η πόλη στην όαση της Ντάχλα, στην περιφέρεια της Νέας Κοιλάδας της σημερινής Αιγύπτου, μαρτυρά τη ζωή της εποχής που η χώρα αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοήθηκε από τους κεραυνούς πριν την ομιλία του για την 4η Ιουλίου: Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε λόγω κακοκαιρίας η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την 250η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ