Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πολιτικός… πολιτισμός (not) Νετανιάχου: Στα τσακίδια ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ του Ιράν

Νετανιάχου
Φωτογραφία Reuters

Η είδηση πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπέβαλε την παραίτησή του, προκάλεσε διεθνώς αίσθηση. Το ίδιο και η προκλητική αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Στα τσακίδια» αυτή ήταν η αντίδραση του… πολιτικού ανήρ Νετανιάχου. Όχι πως τον… ρώτησε κανείς για να αντιδράσει στην παραίτηση του Ιρανού ΥΠΕΞ. Αλλά λίγο η κόντρα του Ισραήλ με το Ιράν, λίγο το γεγονός πως η χώρα του βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, να το tweet…

«Ο Ζαρίφ αποχώρησε, στα τσακίδια. Για όσο διάστημα είμαι εδώ το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικές βόμβες», έγραψε ο Νετανιάχου στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν που χειρίστηκε το θέμα της συμφωνίας του ’15 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα (25.02.2019) αλλά δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ρουχανί.

Ο Ζαρίφ δέχτηκε σφοδρότατες επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς του Ιράν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία και να επιβάλει ξανά κυρώσεις. Στα… χνάρια του Αμερικανού προέδρου, ο Νετανιάχου θέλει κι εκείνος να ακυρωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ – Φωτογραφία Reuters

Η άρνηση Ρουχανί να δεχτεί την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του ήρθε μέσω… Instagram (!), με τις υπηρεσίες του Ιρανού προέδρου να επιβεβαιώνουν την παραίτηση αλλά να τονίζουν πως δεν γίνεται δεκτή και πως «ο Ζαρίφ έχει επιτελέσει το έργο του θαρραλέα και θα συνεχίσει την αποστολή του. Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δεν είναι μόνος του και εμείς, η κυβέρνηση, θα τον υποστηρίξουμε όλοι».

Και ο ίδιος ο Ζαρίφ είχε ανακοινώσει μέσω Instagram την παραίτησή του. «Σας ζητώ συγγνώμη για όλες τις αδυναμίες μου… τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Εξωτερικών… Ευχαριστώ τον ιρανικό λαό και τους αξιωματούχους”, έγραψε.

Παρά το γεγονός πως ο Ρουχανί δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του, ο Ζαρίφ φαίνεται πως επιμένει. Κάλεσε μάλιστα τους διπλωμάτες και τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εξωτερικών να μην τον ακολουθήσουν να μείνουν στις θέσεις τους.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί – Φωτογραφία Reuters

Τονίζω προς όλους τους αγαπητούς αδελφούς και αδελφές στο υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές αποστολές να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για την υπεράσπιση της χώρας με σθένος και να αποφύγουν ενέργειες αυτού του είδους“, δήλωσε ο Ζαρίφ αντιδρώντας στην είδηση ότι εργαζόμενοι στο υπουργείο του μπορεί να αποχωρήσουν μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA. “Ήταν τιμή μου να εργάζομαι μαζί σας (…) Σας ευχαριστώ όλους“, πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Δεν είναι όμως μόνο ο Ρουχανί που θέλει να μείνει στη θέση του ο Ζαρίφ. Κοινοβουλευτικοί μαζεύουν υπογραφές και θα στείλουν επιστολή στον πρόεδρο του Ιράν με την οποία θα του ζητούν να μην αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ ανέλαβε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας το 2013, αφού ανέλαβε την προεδρία ο Ροχανί ο οποίος του ανέθεσε και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα, το 2017.

Αντίθετα από τον Νετανιάχου, οι ΗΠΑ αντέδρασαν χωρίς… φανφάρες στην είδηση για την παραίτηση του Ιρανού ΥΠΕΞ. Η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί στενά τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα σχετικά με την παραίτηση του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο να κάνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις