Κόσμος

Πολωνία και Ιταλία λένε «όχι» στον Ντόναλντ Τραμπ και δεν θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης

Η Βαρσοβία άφησε αιχμές για την πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ενώ η Ρώμη επικαλέστηκε συνταγματικά εμπόδια για να πει το «ναι»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ να σχεδιάστηκε αρχικά για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στη Γάζα, ωστόσο μετά την ίδρυσή του, επιδιώκει να αναλάβει ευρύτερο ρόλο στην επίλυση διεθνών συγκρούσεων, με την Πολωνία και την Ιταλία να παίρνουν επισήμως θέση.

Οι μόνες χώρες της ΕΕ που είναι ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου Ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, ήταν η αφορμή να ανοίξει μια συζήτηση στους κύκλους των Βρυξελλών για την στάση που θα τηρήσουν και άλλες χώρες – μέλη, κάτι που η Πολωνία και η Ιταλία ξεκαθάρισαν, η κάθεμία επικαλούμενη τους δικούς της λόγους.

Ειδικότερα, η Βαρσοβία και η Ρώμη δεν θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Αμερικανού προέδρου όπως δήλωσαν σήμερα (11.02.2026) την ίδια στιγμή που και άλλες χώρες της Δύσης που έχουν επιφυλάξεις λόγω του ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία προσεκλήθησαν να συμμετάσχουν σε αυτό.

«Λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες εθνικές αμφιβολίες για τη μορφή του συμβουλίου [εννοεί πιθανή ένταξη της Μόσχας και του Μινσκ], υπό αυτές τις συνθήκες η Πολωνία δεν θα συμμετάσχει στο έργο του Συμβουλίου Ειρήνης, αλλά θα το αναλύσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, σε κυβερνητική σύσκεψη.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ υπήρξαν και θα παραμείνουν προτεραιότητά μας, άρα εάν οι συνθήκες αλλάξουν που θα καταστήσουν δυνατή τη συμμετοχή στο έργο του Συμβουλίου Ειρήνης, δεν αποκλείσουμε ένα τέτοιο σενάριο».

Ο Τουσκ αναμενόταν να συναντηθεί με τον εθνικιστή αντίπαλό του Κάρολ Ναβρότσκι αργότερα σήμερα σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται το Συμβούλιο Ειρήνης.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επίσης επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος.

«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στο Συμβούλιο Ειρήνης διότι υπάρχει ανυπέρβλητο συνταγματικό εμπόδιο στην ιταλική πλευρά», δήλωσε ο ίδιος στον ειδησεογραφικό σταθμό Sky TG24.

«Ωστόσο, εάν χρειαστεί να εργαστούμε επί των προσπαθειών ανοικοδόμησης που στόχο έχουν να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.

Με βάση το ιταλικό Σύνταγμα, η χώρα μπορεί να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς μόνο επί ίσοις όροις με άλλα μέλη, μια προϋπόθεση που σύμφωνα με τη Ρώμη δεν πληρούται από το τωρινό καταστατικό του Συμβουλίου που δίνει διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες στον Τραμπ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ζήτησε από τον Τραμπ να τροποποιήσει τους όρους του Συμβουλίου Ειρήνης για να μπορέσει η Ιταλία να ενταχθεί σε αυτό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιού Χέφνερ: Σοκαριστικές καταγγελίες από τη χήρα του – «Έκανα ό,τι ήθελε, συνέβαιναν πράγματα που δεν ήταν εντάξει»
O Χιού Χέφνερ επιχείρησε να εξαναγκάσει τις δίδυμες Κριστίνα και Καρίσα Σάνον να συμμετάσχουν σε σεξουαλική πράξη μεταξύ τους αποκάλυψε η Κρίσταλ Χέφνερ
Από αριστερά: Καρίσα Σάνον, Κριστίνα Σάνον Χιου Χέφνερ και Κρίσταλ Χέφνερ / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στο Ισραήλ: Ισοπαλία δίνουν τα exit polls - Στις 57 έδρες το μπλοκ Νετανιάχου
Στις 57 έδρες ανέρχεται η δύναμη του μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στο 41,9%
Ο Νετανιάχου και ο Άιζενκοτ 5
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
32
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ