Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πολωνία: Σε μεταλλευτική περιοχή το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πολωνία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Πολωνία, χρηματοδοτούμενο από το κράτος, αναμένεται να αρχίζει την παραγωγή έως το 2024 σε μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα η δημόσια αυτοκινητοβιομηχανία ElectroMobility Poland (EMP).

Έχοντας καθυστερήσει σε σχέση με τους γείτονές της, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία, κατά την μετάβαση στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, η Πολωνία παρουσίασε τα δικά της πρωτότυπα για αυτοκίνητα SUV και sedan νωρίτερα φέτος, με τη μάρκα Izera.

Σε συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος της EMP Πιότρ Ζαρέμπα διευκρίνισε ότι το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο Γιαβόρσνο, μια πόλη εξόρυξης στην ανθρακοφόρα περιοχή της Σιλεσίας, στο νότο της χώρας.

Η αξία της επένδυσης εκτιμάται σε δύο δισεκατομμύρια ζλότι (450 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ολόκληρο το έργο Izera αναμένεται να ανέλθει σε πέντε δισεκατομμύρια ζλότι.

Σύμφωνα με τον Ζαρέμπα, στις νέες εγκαταστάσεις θα κατασκευάζονται 200.000 οχήματα ετησίως

Στο εργοστάσιο αναμένεται να απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι και θα δημιουργηθούν σχεδόν 12.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στους προμηθευτές του και τους υπεργολάβους.

Η αξία της επένδυσης δεν αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλίματος και Περιβάλλοντος, Μίχαλ Κουρτίκα, το έργο είναι “ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας” στην περιοχή, η οποία θα πρέπει εν καιρώ να απομακρυνθεί από τον άνθρακα.

Εξαρτώμενη από τον άνθρακα για να καλύπτει σχεδόν το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια και με περίπου 80.000 θέσεις εργασίας στον μεταλλευτικό τομέα, η Πολωνία προβλέπει να κλείσει σταδιακά τα ορυχεία της έως το 2049.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να φέρει την Πολωνία πιο κοντά στον ευρωπαϊκό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, τον οποίο η Βαρσοβία είχε απορρίψει λέγοντας ότι της χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να κάνει τη μετάβαση.

Η απασχόληση στον τομέα του άνθρακα είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων όπου οι ανθρακωρύχοι και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να αποτελούν ένα ισχυρό εκλογικό τμήμα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία EMP που εγκαινιάστηκε το 2016, ιδρύθηκε από τέσσερις πολωνικές δημόσιες εταιρίες ενέργειας — PGE, Energa, Enea και Tauron Polska.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις