Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πομπέο: Ειρωνική και χωρίς ουσία η απάντηση στον Μάας για τον ΠΟΥ

Πομπέο: Ειρωνική και χωρίς ουσία η απάντηση στον Μάας για τον ΠΟΥ

Σε ειρωνικό ύφος απαντά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα τού είχε απευθύνει επιστολή ζητώντας από την Ουάσιγκτον να ξανασκεφτεί την αναστολή χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής, όχι οι επικοινωνιακές χειρονομίες και η μικροπολιτική», γράφει χαρακτηριστικά ο Πομπέο στην απαντητική του επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Sueddeutsche Zeitung.

Καμία απάντηση στο αίτημα

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απαντά στο αίτημα του κ. Μάας, αλλά επαναλαμβάνει τις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του ΠΟΥ. «Παρά το σερί αποτυχιών του, ο αμερικανικός λαός υπήρξε επί δεκαετίες ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο και αναφέρει ότι «από τον SARS, τον Η1Ν1, τον Έμπολα και τώρα τον ιό της Γουχάν, ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα αποτύχει στην κεντρική αποστολή του».

“Ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λειτουργία του, την διαφάνειά του και την λογοδοσία του”, προσθέτει.

Στην επιστολή του ο κ. Πομπέο τονίζει ακόμη ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι «λειτουργικοί, αξιόπιστοι παγκόσμιοι θεσμοί και όχι δυσλειτουργικές, ανίκανες γραφειοκρατίες που υποκύπτουν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα με κόστος σε ανθρώπινες ζωές». «Συμφωνείτε; Βασιζόμαστε σε εσάς, Χάικο, για να οδηγήσετε μαζί μας αυτόν τον αγώνα ελευθερίας», επισημαίνει ο αμερικανός αξιωματούχος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις