Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Πόρτα” από την Βόρεια Κορέα στον Πομπέο! “Δεν τον θέλουμε, είναι προσβλητικός”

“Πόρτα” από την Βόρεια Κορέα στον Πομπέο! “Δεν τον θέλουμε, είναι προσβλητικός”

“Πόρτα” ρίχνει η Βόρεια Κορέα στον Μάικ Πομπέο, καθώς ανακοίνωσε πως δεν θέλει πλέον να συμμετέχει στις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έως τα τέλη Απριλίου στην Ρωσία, μετά από πρόσκληση του Κρεμλίνου.

Το Κρεμλίνο πάντως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Κιμ, αλλά η Μόσχα έχει δηλώσει ότι επί μήνες εργάζεται για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης

Από το 2018 είχαν συζητηθεί διάφορες προτάσεις όσον αφορά την διοργάνωση μια συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του Κιμ. Μία από αυτές προέβλεπε συνάντηση των δύο ηγετών στο Βλαδιβοστόκ, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στην ρωσική Άπω Ανατολή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018. Ωστόσο παρότι τότε δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μια τέτοια συνάντηση, η ρωσική κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας οποιαδήποτε χρονική περίοδο τον εξυπηρετεί.

Νωρίτερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο Yonhap είχε μεταδώσει ότι η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ρωσία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στο Βλαδιβοστόκ.

Εκτός των άλλων, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο σύμβουλός του προέδρου Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ, την Παρασκευή και το Σάββατο της ερχόμενης εβδομάδας, στις 26-27 Απριλίου, ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Πεκίνο όπου θα συμμετάσχει στο διεθνές φόρουμ « Μια ζώνη ένας δρόμος».

Κρίσιμη η στιγμή της συνάντησης

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικείμενη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών γίνεται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να συνάψει με τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας μια συμφωνία που θα θέσει τέλος στην ένταση που δημιουργείται στην Κορεατική χερσόνησο εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιόνγκ Ουν δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου. Ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προσβλέπουν σε μια τρίτη συνάντηση κορυφής.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν βρίσκεται από χθες στην Μόσχα για να συζητήσει με Ρώσους αξιωματούχους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί «μια τελική, πλήρως αξιόπιστη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

“Δεν θέλουμε να συμμετέχει στις συνομιλίες ο Πομπέο”

Πάντως η Βόρεια Κορέα ζήτησε σήμερα να αποσυρθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία.

“Φοβάμαι ότι αν ο κ. Πομπέο συνεχίσει να μετέχει στις συνομιλίες, η ατμόσφαιρα θα είναι κακή και θα κολλήσουν και πάλι”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αμερικανικών υποθέσεων στους κόλπους του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών Κβον Γιονγκ Γκουν, σύμφωνα με το KCNA.

“Κατά συνέπεια, στην περίπτωση μιας πιθανής επανάληψης του διαλόγου με τις ΗΠΑ, ελπίζω ο ομόλογός μας στον διάλογο να μην είναι ο κ. Πομπέο, αλλά (…) ένα πρόσωπο που θα είναι πιο προσεκτικό και ώριμο για να επικοινωνήσει μαζί μας”.

Οι δηλώσεις αυτές δίδονται στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά τη μετάδοση από το KCNA ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή ενός νέου “κατευθυνόμενου τακτικού όπλου” και ενώ συσσωρεύονται οι αμφιβολίες όσον αφορά τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Πιονγκγιάνγκ.

Νέα δοκιμή όπλου

Η Βόρεια Κορέα δηλώνει για δεύτερη φορά ότι προχώρησε σε δοκιμή όπλου από την έναρξη το 2018 των διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ για τα προγράμματά της βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού εξοπλισμού.

Η τωρινή δοκιμή γίνεται μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο στο Ανόι.

O Κβον σημείωσε σχετικά ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα, μολονότι επέκρινε σφόδρα τον Πομπέο για “κατασκευασμένες” ιστορίες στο πλαίσιο ενός “διαφημιστικού τρικ”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

“Τα σχόλια του Πομπέο προσέβαλαν τον Κιμ”

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος σημείωσε εξάλλου ότι ο Πομπέο έκανε “ανεύθυνα σχόλια, που προσέβαλαν την αξιοπρέπεια του ανώτατου ηγέτη μας”, προφανώς όταν συμφώνησε στον χαρακτηρισμό του Κιμ ως “τυράννου” σε ακρόαση στο αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το αίτημα της Πιονγκγιάνγκ για αντικατάσταση του Πομπέο.

Ο Κβον Γιονγκ Γκουν προειδοποίησε εξάλλου ότι αν οι ΗΠΑ δεν απαλλαγούν τελείως από τη θεμελιώδη αιτία που ώθησε την Βόρεια Κορέα να αποκτήσει ατομικό όπλο, “κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση στο μέλλον για τη χερσόνησο”.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι χαρούμενος που οι σχέσεις μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ παραμένουν “σε καλό κλίμα όπως πάντα” παρά το διπλωματικό αδιέξοδο όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις