Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόρτλαντ: Παραιτήθηκε η αρχηγός της αστυνομίας! Έθεσε διάδοχο αφροαμερικανό

Πόρτλαντ: Παραιτήθηκε η αρχηγός της αστυνομίας! Έθεσε διάδοχο αφροαμερικανό

Η Τζέιμι Ρες, η αρχηγός της αστυνομίας στην Πόρτλαντ, στην πολιτεία Όρεγκον, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την παραίτησή της από τη θέση και ζήτησε να τη διαδεχθεί ο Τσακ Λοβέλ, αφροαμερικανός αξιωματικός της.

«Άκουσα, και η κοινότητα μας, εσείς, είπατε δείξτε μας ότι αλλάζετε», εξήγησε η Ρες μέσω Twitter. «Όλα αρχίζουν με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωράω σε αυτή την αλλαγή ηγεσίας με όλη μου την καρδιά».

Η Ρες επικρίθηκε για το πώς χειρίστηκε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη μεγαλύτερη πόλη της Όρεγκον, εν μέσω των κινητοποιήσεων που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ.

Η Ρες ήταν μόλις έξι μήνες στο αξίωμα όταν έκανε την απροσδόκητη ανακοίνωση.

click4more: Στο 1,25 εκατ. δολάρια η εγγύηση για τον αστυνομικό που κατηγορείται για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Λοβέλ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ευελπιστεί ο διορισμός του να αποτελέσει την «αρχή της επούλωσης των πληγών» της κοινότητας και πρόσθεσε πως θεωρεί «καθήκον» του να συμβάλλει σε αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα The Oregonian.

Η αστυνομία πολλών μεγάλων πόλεων βρέθηκε αντιμέτωπη με σωρεία επικρίσεων στις ΗΠΑ, καθώς ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς — αποτάχθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση έκτοτε — έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής τα ζητήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον μελών της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις