Κυριακή, 3 Μαρ.
11oC Αθήνα

Πορτογαλία: «Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε λόγω λάθους της αστυνομίας σε απομαγνητοφώνηση»

Πορτογαλία: «Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε λόγω λάθους της αστυνομίας σε απομαγνητοφώνηση»
Φωτογραφία: Reuters

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, στις 10 Μαρτίου του 2024, μία αποκάλυψη “βόμβα” έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για την υπόθεση διαφθοράς. 

Όπως μετέδωσε το Euronews, η αστυνομία έκανε ένα απίστευτο λάθος, καθώς κατά την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών που κατέγραφαν οι υπηρεσίες ασφαλείας για την υπόθεση διαφθοράς στην Πορτογαλία και ενώ οι συνομιλούντες αναφέρονταν στον Αντόνιο Κόστα Σίλβα, τον υπουργό Οικονομικών, οι αστυνομικοί έγραψαν σκέτο Αντόνιο Κόστα, εμπλέκοντας έτσι τον πρωθυπουργό!

Όπως αναφέρει μάλιστα ο δικηγόρος του παραιτηθέντα πρωθυπουργού, αυτή η συνομιλία είναι και η μοναδική στη δικογραφία που καταγράφεται το όνομα του Αντόνιο Κόστα, και φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρότατο λάθος με εξίσου σοβαρές συνέπειες στην πολιτική ζωή της Πορτογαλίας.

Ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία όταν οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο γραφείο του, καθώς και σε σπίτια και γραφεία υπουργών της κυβέρνησής του για υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με τις εξορύξεις λιθίου και τις εγκαταστάσεις «πράσινου» υδρογόνου. Μάλιστα συνελήφθη ο προσωπάρχης του, Βίτορ Εσκαρία, με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Δικαστής στη Λισαβόνα διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση δύο κρατουμένων για το σκάνδαλο διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προσωπάρχη του Αντόνιο Κόστα.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να παραταθεί η κράτηση του Βίτορ Εσκάρια, και του Ντιόγκο Λασέρδα Μασάδο, συμβούλου του προσωπικού φίλου του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας.

Ο Λασέρδα Μασάδο αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 ευρώ, ενώ στον Εσκάρια απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Εισαγγελείς έχουν κατονομάσει επισήμως και άλλους αξιωματούχους ως ύποπτους στην υπόθεση, αλλά κανείς εξ αυτών δεν τέθηκε υπό κράτηση. Μεταξύ των υπόπτων είναι ο υπουργός Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα, και ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA), Νούνο Λακάστα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις