Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο «μπλοκάρει» ξανά τον νόμο για την ευθανασία

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο «μπλοκάρει» ξανά τον νόμο για την ευθανασία
Πηγή φωτογραφίας: Reuters (Αρχείου)

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, έθεσε βέτο στον νόμο που αποποινικοποιεί την ευθανασία. Δικαιολόγησε την απόφασή του ζητώντας την αποσαφήνιση θεμάτων «που ανεφύησαν μόνο στην δεύτερη εκδοχή του νόμου».

To προεδρικό βέτο στον νόμο για την ευθανασία ασκήθηκε παρά την αναδιαμόρφωση του κειμένου από το πορτογαλικό κοινοβούλιο έπειτα από τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο επί του αρχικού κειμένου.

Η απόφαση για την χρήση του βέτο συμπίπτει με την ανακοίνωση του αρχηγού του κράτους για την διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 30 Ιανουαρίου, τερματίζοντας μία νομοθετική περίοδο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2020.

Εάν το πορτογαλικό κοινοβούλιο τελούσε σε πλήρη λειτουργία, η πλειοψηφία της αριστεράς θα μπορούσε να ανατρέψει το προεδρικό βέτο με την επανάληψη της ψηφοφορίας για το ίδιο νομοσχέδιο.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπέμπει χωρίς επικύρωση το νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου για τον υποβοηθούμενο θάνατο, που περιλαμβάνει την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, πιστός καθολικός και καθηγητής του Δικαίου, δικαιολόγησε την απόφασή του ζητώντας την αποσαφήνιση θεμάτων «που ανεφύησαν μόνο στην δεύτερη εκδοχή του νόμου».

Ο πορτογάλος πρόεδρος ζητεί από τους βουλευτές να διευκρινίσουν αν η προσφυγή στον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο μπορεί να επιτραπεί σε περίπτωση “καταληκτικής”, «ανίατης νόσου», η απλώς «σοβαρής» νόσου. Οι όροι περιλαμβάνονται στο κείμενο που του υποβλήθηκε για επικύρωση.

Η πρώτη εκδοχή του κειμένου του νόμου υιοθετήθηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο 2021, αλλά ο πρόεδρος προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι το κείμενο βασιζόταν σε υπερβολικά ασαφείς έννοιες. Ωστόσο, δεν τάχθηκε κατά της γενικής αρχής του υποβοηθούμενου θανάτου.

Το τροποποιημένο κείμενο του νόμου ψηφίσθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την διάλυση του κοινοβουλίου που προκλήθηκε από την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2022 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 χάρη στην υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στην Ευρώπη, η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις