Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πόσο κοστίζει η σφαγή των ελεφάντων στην Αφρική

Πόσο κοστίζει η σφαγή των ελεφάντων στην Αφρική

Τα ετήσια έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα στην Αφρική θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 23 εκατομμύρια ευρώ αν έμπαινε ένα τέλος στη συνεχιζόμενη σφαγή των ελεφάντων για τους χαυλιόδοντές τους, ποσό που θα κάλυπτε το κόστος για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, το ποσό των 23 εκατ. ευρώ (ή 25 εκατ. δολάρια) είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την τιμή που εκτιμάται ότι πιάνει το ελεφαντόδοντο στη μαύρη αγορά της Κίνας. Ισοδυναμεί όμως με περίπου το ένα πέμπτο των τουριστικών εσόδων των πάρκων 14 χωρών, όπου ζουν οι μισοί ελέφαντες της Αφρικής.

Οι απώλειες εσόδων για τον αφρικανικό τουρισμό εξαιτίας της λαθροθηρίας είναι “σημαντικές” και μεγαλύτερες από τα ποσά που απαιτούνται ώστε να σταματήσει η μείωση του αριθμού των ελεφάντων στην ανατολική, τη δυτική και τη νότια Αφρική, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης. Καταλήγουν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η προστασία των ελεφάντων συνιστά “μια σοφή επενδυτική απόφαση για τις χώρες και τις περιοχές της αφρικανικής σαβάνας”.

Το εμπόριο ελεφαντόδοντου εκτιμάται ότι αποφέρει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό που καταδεικνύει “τις οικονομικές δυσκολίες για την προστασία των ελεφάντων”, παραδέχονται ωστόσο οι συντάκτες.

Από το 2007 μέχρι το 2014 ο πληθυσμός των ελεφάντων της Αφρικής μειώθηκε κατά περίπου 30%.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά των τουριστών και την πυκνότητα του πληθυσμού των ελεφάντων. Διαπίστωσαν ότι οι τουρίστες τείνουν να επισκέπτονται φυσικά πάρκα που διαθέτουν πολλούς ελέφαντες και υπολόγισαν ότι κάθε επιπλέον ζώο αυξάνει τις επισκέψεις κατά 371%.

Τα στοιχεία αυτά ωστόσο δεν ισχύουν για τα δάση της κεντρικής Αφρικής, όπου είναι πιο δύσκολο να παρατηρήσει κανείς ελέφαντες από κοντά και ο αριθμός των παχύδερμων δεν συνδέεται τόσο με τα έσοδα από τον τουρισμό.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε