Κόσμος

ΠΟΥ: Καμιά επίσημη αντίδραση στις απειλές των ΗΠΑ για μόνιμη αναστολή της χρηματοδότησης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κανένα σχόλιο δεν έκανε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την επιστολή που έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς, την οποία ανήρτησε και στο Twitter, απείλησε να αναστείλει μόνιμα τη χρηματοδότηση του οργανισμού, αν δεν δεσμευθεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, αλλά και να επανεξετάσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέλος του.

“Είδα την επιστολή, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Είμαστε πολύ απασχολημένο προσπαθώντας να οριστικοποιήσουμε την ατζέντα για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας”, δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ.

“Είμαι βέβαιη ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει (…) κάποια αντίδραση στην επιστολή”, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι αγνόησε αναφορές για την εμφάνιση του κορονοϊού ήδη από τον Δεκέμβριο και ότι εμφανίζεται πολύ επιεικής απέναντι στις κινεζικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την επιδημία. Ήδη στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Χθες Δευτέρα ο Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του απέναντι στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι είναι “μαριονέτα της Κίνας”. “Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον ΠΟΥ”, τόνισε από τον Λευκό Οίκο.

Ο προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι διετής. Για τα έτη 2018-19 ανήλθε στα 5,62 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισεκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 553,1 εκ. δολάρια, ενώ η Κίνα τα δύο αυτά χρόνια προσέφερε 7,9 εκ. δολάρια.

Πυρά Πεκίνου σε Τραμπ

Το Πεκίνο επέκρινε σήμερα τον Τραμπ ότι “αποφεύγει τις υποχρεώσεις του” απέναντι στον ΠΟΥ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν εκτίμησε ότι η επστολή του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο “να αμαυρώσει τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την επιδημία” covid-19.

Μάλιστα ο Ζάο ζήτησε από την Ουάσινγκτον “να σταματήσει να ρίχνει το φταίξιμο” στη χώρα του και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της επιδημία από την οποία έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ και έχουν πεθάνει περισσότεροι από 90.000.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κλιματική αλλαγή είναι σεξιστική, προειδοποιούν ΜΚΟ – «Όταν χτυπούν οι ξηρασίες, οι γυναίκες είναι αυτές που τρώνε λιγότερο»
Κάθε αύξηση 1° Κελσίου της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνδέεται με αύξηση 4,7% της ενδοοικογενειακής βίας, επεσήμανε τον Απρίλιο του 2025 έρευνα της Initiative Spotlight
κλιματική αλλαγή
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα για συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»
Η πιο πιεστική ανησυχία είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν και πάλι τα Στενά του Ορμούζ, απ΄όπου διέρχεται η μισή ποσότητα αργού πετρελαίου της Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ
NYT: Το Ιράν έχει αποκαταστήσει 30 από τις 33 πυραυλικές του εγκαταστάσεις κατά μήκος  των Στενών του Ορμούζ
Η Τεχεράνη έχει καταφέρει να επανακτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των πυραυλικών της εγκαταστάσεων, όπως επίσης στους εκτοξευτές και τις υπόγειες υποδομές της.
Πύραυλος