Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΠΟΥ: Προτείνει περισσότερες έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού χωρίς χρονοδιάγραμμα

ΠΟΥ: Προτείνει περισσότερες έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού χωρίς χρονοδιάγραμμα

Πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα πραγματοποιηθούν για την αναζήτηση της προέλευσης του κορονοϊού που προκαλεί την νόσο Covid-19 ετοιμάζουν οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Οι ειδικοί θα προετοιμάσουν πρόταση για τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επέμεινε η εκπρόσωπος.

Ο Μάικ Ράιαν, ειδικός για τις επείγουσες καταστάσεις του Π.Ο.Υ. έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τις χώρες μέλη θα συνεχισθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πάντως έχει τεθεί από τον Τζο Μπάιντεν, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, χώρα μέλος του Οργανισμού, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «να ενισχύσουν τις προσπάθειες στις έρευνές τους για την προέλευση της πανδημίας και να του αναφέρουν τα αποτελέσματα σε 90 ημέρες».

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πραγματοποιήσει δεύτερη φάση ερευνών για την προέλευση του κορονοϊού κατά την οποία, αυτήν την φορά, ανεξάρτητοι ερευνητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και δείγματα στην Κίνα, αντίθετα με ό,τι ίσχυσε κατά την έρευνα που πραγματοποίησε ο Π.Ο.Υ. στις αρχές του χρόνου στην χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Η ανακοίνωση Μπάιντεν ακολούθησε την δημοσίευση στοιχείων που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο 2019 και χρειάσθηκε να νοσηλευθούν με συμπτώματα που παραπέμπουν στην Covid-19. Τα στοιχεία επαναφέρουν στην επιφάνεια το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, σενάριο από την εξέταση του οποίου το Πεκίνο προσπαθεί με κάθε μέσον να απομακρύνει την διεθνή κοινότητα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις