Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Που κατέληξε η Σύνοδος

Με πτήσεις charter θα γίνεται η απέλαση των λαθρομεταναστών, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, τις κλιματικές αλλαγές την οικονομία και την λαθρομετανάστευση, πήρε αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ικανοποιήσουν το αίτημα του Τσέχου Προέδρου Βάκλαβ Κλάους, για εξαίρεση της χώρας του από την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή της νέας επικαιροποιημένης Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο Τσέχος Πρόεδρος ζητούσε την εξαίρεση της χώρας του από τις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον προσφυγές από οικογένειες που είχαν εκδιωχτεί από την Τσεχία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως συνεργάτες των ναζί. 

Σε ότι αφορά στις κλιματικές αλλαγές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλεί όλα τα μέλη να συμφωνήσουν για τις κατά 50% τουλάχιστον, παγκόσμιες μειώσεις των εκπομπών και τις κατά 80-95% τουλάχιστον, συνολικές μειώσεις των εκπομπών των αναπτυγμένων χωρών, έως το 2050.  Για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να μειώσουν τους ρύπους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι χρειάζεται βαθμιαία πλην σημαντική αύξηση των πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών ροών και πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια.

Για την οικονομία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ύφεση φτάνει στο τέλος της, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται και το αίσθημα εμπιστοσύνης αποκαθίσταται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η αύξηση των επιπέδων της ανεργίας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Οι πολιτικές στήριξης δεν θα πρέπει να αποσυρθούν έως ότου η ανάκαμψη διασφαλιστεί πλήρως, τονίζουν οι 27 στα συμπεράσματά τους. 

Ικανοποιημένοι με τον ενισχυμένο διάλογο σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, φαίνονται να είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ζητούν την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Υπηρεσίας για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, FRONTEX και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σχετικές προτάσεις στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται η διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξουν τακτικές πτήσεις τσάρτερ για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από την FRONTEX.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε