Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

ΠΟΥ: Θα υπάρξει έλλειψη αρκετών εμβολίων

Ελλειψη δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τη γρίπη A H1N1

θα παρουσιαστεί στις φτωχές χώρες αλλά και σε μερικές λιγότερο ανεπτυγμένες.

Αυτο δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν.

“Η παγκόσμια δυνατότητα τροφοδοσίας με το εμβόλιο είναι περιορισμένη και δισεκατομμύρια δόσεις θα λείψουν από την προστασία του συνόλου του πληθυσμού”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μάργκαρετ Τσανγκ
Ο αρχικός στόχος ήταν 195 εκατομμύρια εμβολία ενώ τώρα λένε πως
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι οι δόσεις αυτές θα είναι αρκε΄τες για τον εμβολιασμό του μισού πληθυσμού της χώρας.
Αν και την Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος κήρυξη την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν δραματικά, από την άλλη οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι μόνο περίπου το 60% θα θελήσει να εμβολιαστεί.

.

Δεκάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης, που θα σταλούν στις φτωχές χώρες, θα χορηγηθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και από τις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν υποσχεθεί να διανείμουν το 10% των αποθεμάτων τους στις φτωχές χώρες.

Τα εμβόλια θα καλύψουν το 2% του πληθυσμού των χωρών αυτών τους επόμενους τέσσερις έως πέντε μήνες.

Μέχρι σήμερα, 195 χώρες έχουν αναφέρει την εμφάνιση κρουσμάτων της γρίπης A H1N1, η οποία έχει προκαλέσει συνολικά τον θάνατο 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Και ενώ η πρόεδρος του ΠΟΥ δήλωνε τα πιο πάνω οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα παραλάβουν περίπου 40 εκατομμύρια λιγότερες δόσεις του εμβολίου.θα παραλάβουν συνολικά 140 έως 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Μ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε