Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Εφτά νεκροί και 140 τραυματίες από σφαίρες – Ανησυχία στον ΟΗΕ

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Εφτά νεκροί και 140 τραυματίες από σφαίρες – Ανησυχία στον ΟΗΕ

Εκτεταμένες διαδηλώσεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα (25.10.2021) στο Σουδάν κατά του πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Τουλάχιστον 7 σκοτώθηκαν και άλλοι 140 τραυματίστηκαν από σφαίρες, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διέλυσε τη Δευτέρα το μεικτό σώμα, αποτελούμενο από στρατιωτικούς και πολίτες, που είχε αναλάβει να οδηγήσει το Σουδάν στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ έπειτα τον ξεσηκωμό του λαού το 2019.

Ο στρατηγός Μπουρχάν επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υποσχέθηκε ότι θα οργανωθούν εκλογές το 2023 και ότι η εξουσία θα παραδοθεί στην εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση τότε.

Οργανώσεις και παρατάξεις που πρωτοστάτησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις πριν από δύο χρόνια κάλεσαν τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής.

O Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν

 

Ανησυχία στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Τρίτη εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, δήλωσαν τη Δευτέρα διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών – Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία –, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι αναμένει να κληθεί να εκθέσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σουδάν σήμερα στο ΣΑ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα 15 κράτη μέλη θα δείξουν εκ νέου ενότητα, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου τα τελευταία δυο χρόνια «λαμβάνονται υπόψη μάλλον σοβαρά» από τους παράγοντες στο Σουδάν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, μέλη του ΣΑ σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση. Το κείμενο δεν αναμένεται να φθάσει στη ρητή καταδίκη του πραξικοπήματος, στην οποία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες· πιθανόν θα περιοριστεί να εκφράσει απλά την ανησυχία του Συμβουλίου.

Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί από όλα τα μέλη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν θα το εγκρίνουν η Ρωσία και η Κίνα, διευκρίνισε διπλωμάτης.

Η Μόσχα χθες διαφοροποιήθηκε από τη γενική διεθνή κατακραυγή, κρίνοντας πως το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής» που συνοδεύτηκε από «ευρεία ξένη ανάμιξη», αψηφώντας την «απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Φόλκερ Πέρτες κατέγραψε πως οι επικρίσεις είναι πιο σθεναρές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά πιο μετρημένες από γειτονικές χώρες, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της περιφέρειας.

ΗΠΑ «παγώνουν» βοήθεια 700 εκ. δολαρίων

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε απερίφραστα την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης από τον στρατό του Σουδάν και αξίωσε την «άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, ανακοινώνοντας την αναστολή της χορήγησης οικονομικής βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βοηθηθεί η μετάβαση της αφρικανικής χώρας στη δημοκρατία.

«Απορρίπτουμε πλήρως τη διάλυση της πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης και των θεσμών της και καλούμε να υπάρξει άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του χθες βράδυ.

«Η σύλληψη του πρωθυπουργού (σ.σ. Αμπντάλα) Χάμντοκ και άλλων πολιτών ηγετών είναι απαράδεκτη. Οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να τους απελευθερώσουν αμέσως», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι έγινε χρήση όπλων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν, καλώντας να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες.

«Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν» τη χορήγηση της βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις