“Πράσινα” καύσιμα για πυραύλους – Ελληνοϊσραηλινός ανακάλυψε “οικολογικό” κινητήρα!

YouTube (αρχείο)

“Μπορούμε να φτιάξουμε πιο πράσινα καύσιμα για πυραύλους” λέει ο καθηγητής αεροδιαστημικής του φημισμένου ισραηλινού πανεπιστημίου Technion, Μπ. Νατάν.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής αεροδιαστημικής Μπένης Νατάν δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως,  πόσο ρυπαίνουν οι πύραυλοι κι αν είναι εφικτή η δημιουργία πιο “πράσινων” καυσίμων για το διάστημα.

Ο Νατάν, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής, εφηύρε ένα νέο είδος πυραυλικού κινητήρα, που μετέπειτα αποτέλεσε τον πυλώνα της startup εταιρείας με την ονομασία “NewRocket”, η οποία σχεδιάζει προωθητήρες διαφόρων μεγεθών (1-400 Ν) βασισμένων σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και κηροζίνη με υπεργολική ανάφλεξη (δηλαδή ανάφλεξη με απλή επαφή ανάμεσα στο καύσιμο και τον οξειδωτή).

“Δεν είναι ότι οι πύραυλοι ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Τα προϊόντα της καύσης δεν είναι επικίνδυνα. Το θέμα είναι ότι κάποιες φορές τα ίδια τα προωθητικά είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους και το περιβάλλον” λέει ο καθηγητής αεροδιαστημικής του φημισμένου ισραηλινού πανεπιστημίου Technion.

Επισημαίνει πως οι προωθητήρες δορυφόρων χρησιμοποιούν κυρίως υδραζίνη, μια τοξική ουσία που αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και η χρήση της πρόκειται να απαγορευθεί στο προσεχές μέλλον, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

“Έρχονται πύραυλοι με πιο πράσινα καύσιμα”

Οι κινητήρες των πυραύλων χρησιμοποιούν κυρίως δύο είδη καυσίμων, στερεά και υγρά. Τα στερεά καύσιμα είναι απλούστερα και έχουν χαμηλό κόστος, ωστόσο έχουν χαμηλές επιδόσεις και είναι ανεξέλεγκτα μετά την ανάφλεξη.

Τα υγρά καύσιμα έχουν υψηλότερες επιδόσεις και είναι ελεγχόμενα, αλλά τα συστήματα είναι πολύπλοκα και απαιτούν μεγάλο χρόνο προετοιμασίας. Μάλιστα, μερικά από τα υγρά καύσιμα είναι πολύ τοξικά για τον άνθρωπο και επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Ο καθηγητής Νατάν, στην έρευνά του ασχολήθηκε με το gel καυσίμων. Η ανακάλυψη έγινε το 2004, η προώθηση το 2009, με τη σχετική πατέντα και από το 2013 λειτουργεί η startup εταιρεία “NewRocket”.

Τι είναι όμως το gel;

“Η Loyd Jordan (Λόιντ Τζόρνταν) είπε το 1926, ότι είναι ευκολότερο να αναγνωρίσεις το gel από το να το ορίσεις” σημειώνει ο καθηγητής Νατάν, εξηγώντας πως “τα gel είναι υγρά που όταν τους προσθέσεις μια πηκτική ουσία και τα επεξεργαστείς κατάλληλα, συμπεριφέρονται παρόμοια με τα στερεά”.

“Υπάρχουν καλά μυαλά στην Ελλάδα, χρειάζονται υποδομές”

Ο Μπένης Νατάν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα 14 του μετακόμισε στην Αθήνα και από το 1971 βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου ολοκλήρωσε έναν πλήρη κύκλο σπουδών με Bachelor, Master και διδακτορικό στη Σχολή Αεροδιαστημικής Μηχανικής του “Technion”. Σήμερα, κατέχει την έδρα Stephen Berger της Μηχανικής και παράλληλα τελεί διευθυντής του Κέντρου Πυραυλικής στη Σχολή Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ίδιου πανεπιστημίου.

Το “κλειδί” της επιτυχίας, ωστόσο, όπως λέει δεν βρίσκεται μόνο στο μυαλό αλλά και στον χαρακτήρα και στην… τύχη. “Δεν αρκεί μόνο το μυαλό για την επιτυχία, χρειάζεται και τύχη. Το μυαλό είναι απαραίτητη συνθήκη αλλά δεν είναι ικανή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο, την εξέλιξη ενός ανθρώπου καθώς και ο παράγοντας τύχη που είναι πολύ σημαντικός” σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις προσπάθειες που γίνονται για ανάσχεση του “brain drain”, σημειώνει ότι στη χώρα μας υπάρχουν “καλά μυαλά”, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ως επισκέπτης καθηγητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αλλά αυτό που λείπει είναι οι υποδομές.

“Τα καλά μυαλά υπάρχουν

Το brain drain υφίσταται και όχι μόνο επειδή υπάρχει η κρίση. Το brain drain υφίσταται επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και αν αυτές δεν δημιουργηθούν, θα συνεχιστεί” τονίζει ο καθηγητής.

“Πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές και το κλίμα για να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν οι επιστήμονες” αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: «Να παραμείνουμε προσεκτικοί ώστε να κάνουμε διακοπές το Πάσχα» το μήνυμα στην Γερμανία

Κορονοϊός: «Να παραμείνουμε προσεκτικοί ώστε να κάνουμε διακοπές το Πάσχα» το μήνυμα στην Γερμανία

Ο Τόμας Μπαράις, υφυπουργός Τουρισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Γερμανία, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί με τον κορονοϊό, ώστε να μπορέσουν να ... Διαβάστε περισσότερα
Γαλλία – Κορονοϊός: Τέλος η δοκιμή του φαρμάκου της εταιρείας Abivax

Γαλλία – Κορονοϊός: Τέλος η δοκιμή του φαρμάκου της εταιρείας Abivax

Η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Abivax ανακοίνωσε την Παρασκευή, 05.03.2021, ότι τερματίζει την κλινική δοκιμή που διενεργούσε για ένα υποψήφιο φάρμακο για τον κορονοϊό, λόγω «έλλειψης ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πότε βγαίνει στο «φως» η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του «εφιάλτη»

Κορονοϊός: Πότε βγαίνει στο «φως» η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του «εφιάλτη»

Τα ευρήματα της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην πόλη Ουχάν της Κίνας, η οποία αναζήτησε την προέλευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, αναμένεται να ανακοινωθούν στα ... Διαβάστε περισσότερα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία

Η πρόεδρος της Κομισιόν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία

Tην ικανοποίησή της για την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ... Διαβάστε περισσότερα
Φεμινιστική απεργία τη Δευτέρα στη Γαλλία για τις αδικίες της υγειονομικής κρίσης

Φεμινιστική απεργία τη Δευτέρα στη Γαλλία για τις αδικίες της υγειονομικής κρίσης

“Χωρίς τις γυναίκες, ο κόσμος σταματά”, οργανώσεις και ακτιβίστριες καλούν τη Δευτέρα σε “φεμινιστική απεργία” και σε διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία με την ευκαιρία ... Διαβάστε περισσότερα
Ρωσία: Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί από κορονοϊό – Δεύτερο δημοφιλέστερο εμβόλιο στον κόσμο το Sputnik

Ρωσία: Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί από κορονοϊό – Δεύτερο δημοφιλέστερο εμβόλιο στον κόσμο το Sputnik

Περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό έχουν πεθάνει από την έναρξη τη πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ... Διαβάστε περισσότερα