Παρασκευή, 17 Μαΐ
18oC Αθήνα

“Πράσινο φως” από την Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Πορτογαλία

“Πράσινο φως” από την Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Πορτογαλία

Το τεχνικό κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα πως τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας «βρίσκονται σε καλό δρόμο», δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την αξιολόγηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιό της στη Λισαβόνα το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου. Το κλιμάκιο επέστρεψε την εβδομάδα αυτή στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας για νέα αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος.

Η εφαρμογή του προγράμματος μέτρων σε αντάλλαγμα για την παροχή του συνολικού δανειακού πακέτου των 78 δισεκ. ευρώ «βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο απέναντι σε ένα υπόβαθρο κακών οικονομικών συγκυριών», τονίζεται στην ανακοίνωση της τρόικας που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόδοση της πορτογαλικής οικονομίας κατά το τελευταίο τέταρτο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τρίμηνη βάση, περισσότερο από το αναμενόμενο, τονίζουν οι δανειστές, προβλέποντας για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 2,3%.

Μολαταύτα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται επαινετικά στη μείωση της δημόσιας διοίκησης, που κατά τους ίδιους προχωρά πιο γρήγορα από τα προβλεπόμενα, προσθέτοντας πως η χρηματοοικονομική ευρωστία του τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί και πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας, όπως και η μείωση των δημοσίων δαπανών συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η θετική αξιολόγηση της τρόικα επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισεκ. ευρώ. Συνολικά 66 δισεκ. ευρώ έχουν διατεθεί έως σήμερα από το συνολικό πακέτο των 78 δισεκ. Η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει την επόμενη διάθεση της δόσης κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της στα μέσα του Ιουλίου.

Τα εύσημα στην συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιου δίνονται ενώ τα εργατικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει γενική απεργία για αύριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που, κατ’ αυτά, έχουν βυθίσει τη χώρα στην ανεργία, την ύφεση και στην εξάπλωση της φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα καταφθάνει στην Πορτογαλία

Με νέα μέτρα λιτότητας προχωρά η Πορτογαλία

Γέμισε διαδηλωτές όλη η Πορτογαλία

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε