Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σκεπασμένος με τον ελληνικό σταυρό – Όλα για την κηδεία του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος

Το λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό θα σκεπάζει το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου στην κηδεία του που θα τελεστεί το απόγευμα του Σαββάτου στις 17:00 ώρα Ελλάδος και φέρει την κωδική ονομασία Operation Forth Bridge. Ποιοι είναι 30 προσκεκλημένοι στην τελετή αποχαιρετισμού του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Το φέρετρο του Φίλιππου θα καλύπτεται από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα:

Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μέσα σε μια τροποποιημένη ειδικά για αυτή την ημέρα Land Rover, στον σχεδιασμό της οποίας είχε συμμετάσχει και ο ίδιος.

Πρίγκιπας Φίλιππος: 73 χρόνια στο πλευρό της Βασίλισσας

Ίσως η Βασίλισσα Ελισάβετ να ζει σήμερα την χειρότερη μέρα της μακρόχρονης ζωής της. Μετά από εφτά και πλέον δεκαετίες θα πει για τελευταία φορά αντίο στον επί 73 χρόνια σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο.

Click4more: Βασίλισσα Ελισάβετ: Έτσι αποχαιρετά για πάντα τον Πρίγκιπά της

Ο θάνατος του 99χρονου πρίγκιπα Φιλίππου σε ηλικία 99 ετών αφήνει, αναμφίβολα, δυσαναπλήρωτο κενό στην 94χρονη Ελισάβετ, που επί 73 χρόνια μοιράστηκε μαζί του τα προβλήματα της οικογένειάς τους αλλά και τα βάρη του Στέμματος.

Η κηδεία του βασιλικού συζύγου θα τελεστεί το απόγευμα του Σαββάτου (στις 15.00 τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδος) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Στον ίδιο χώρο είχε τελεστεί στις 19 Μαΐου του 2018 ο λαμπερός γάμος του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.

philip_standard_and_coffin

Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συνοδεύσει πεζή το φέρετρο, καθώς θα οδεύει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η βασίλισσα θα επιβαίνει σε μια κρατική Bentley.

Click4more: Πρώτη δημόσια εμφάνιση φόρος τιμής στον Πρίγκιπα Φίλιππο από την μοναχοκόρη του (pics)

Με αυτοκίνητα θα οδηγηθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από το Κάστρο του Ουίνδσορ τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι λιγοστοί προσκεκλημένοι.

Στρατιωτικές τιμές, Ουίλιαμ, Χάρι και… Φίλιπς

Στρατιωτικά αγήματα από όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος διατηρούσε στενούς δεσμούς, θα αποτίσουν τιμές στον δούκα του Εδιμβούργου.

Στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ θα βρίσκονται παρατεταγμένα αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), του 4ου Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας, του Βασιλικού Ιππικού, των Στρατιωτικών Ιπποτών του Ουίνδσορ και η Φρουρά του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι θα συμμετέχουν στην πομπή, έχοντας, όμως, ανάμεσα τους τον 43χρονο ξάδερφό τους, Πίτερ Φίλιπς, μετά από απόφαση της Βασίλισσας.

Βασιλική συνοδεία στην πομπή 

Κατά σειρά στην πομπή θα βρίσκονται: Πριγκίπισσα Άννα, Πρίγκιπας Κάρολος, Πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της Πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον.

Στο τέλος της πομπής θα είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Πρίγκηπα, καθώς και 4 άτομα που εργάζονταν στις υπηρεσίες του.

Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δεν θα παραβρεθεί στην κηδεία, καθώς αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του σε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Η λίστα των 30 καλεσμένων

Οι προσκεκλημένοι στην κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου θα είναι μόνο 30, όλοι θα φορούν μάσκες και θα κρατούν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό. 

Στην είσοδο του ναού το φέρετρο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

Στην τελετή που θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Γουίνσδορ, θα παραστούν μόλις 30 άτομα και αυτά θα εμφανιστούν με πολιτικά.

Αναλυτικά, το «παρών» θα δώσουν εκτός από την 94χρονη μονάρχη, ο Πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρίγκιπας Άντριου, οι δύο του κόρες, Πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία με τους συζύγους τους, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και Τζακ Μπρούκσμπανκ, αντίστοιχα. Η Πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Σερ Τίμοθι Λόρενς, τα δύο της παιδιά, Ζάρα Τιντάλ και Πίτερ Φίλιπς και ο Μάικ Τιντάλ, σύζυγος της Ζάρα. Επίσης, παρόντες θα είναι ο Πρίγκιπας Εδουάρδος με την σύζυγό του Σόφι, κόμισσα του Ουέσεξ, την 17χρονη κόρη τους, λαίδη Λουίζ και τον 11χρονο γιο τους, Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν.

Click4more: Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Τα 4 παιδιά του θα περπατούν δίπλα στο φέρετρο μαζί με τους Ουίλιαμ και Χάρι

Ουίλιαμ με Κέιτ, αλλά ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ θα παραβρεθεί μαζί με την Κέιτ Μίντλετον, ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν, που αναμένεται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους – ένα κοριτσάκι – αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης, παρόντες θα είναι τρεις συγγενείς του Πρίγκιπα Φιλίππου από τη Γερμανία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει στην κηδεία του να παραβρεθούν και οι εξ αίματος συγγενείς του. Πρόκειται για τον 50χρονο Πρίγκιπα Βερνάρδο του Μπάντεν, εγγονό της αδελφής του Φιλίππου, Θεοδώρας, τον 51χρονο Πρίγκιπα Φίλιππο του Χοχενλόχε Λάντενμπεργκ, εγγονό της μεγαλύτερης αδελφής του Πρίγκιπα Φιλίππου, της Μαργαρίτας και τον 54χρονο Πρίγκιπα Δονάτο της Έσσης.

Οι Δούκες του Κεντ και του Γκλόσεστερ θα δώσουν το «παρών» χωρίς τις συζύγους τους, αν και αρχικά εθεωρείτο πιθανόν να βρίσκονται και αυτές στη λίστα των καλεσμένων.

Παρούσα θα είναι η 84χρονη Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, εξαδέλφη της Βασίλισσας εκ πατρός αλλά και του Πρίγκιπα Φιλίππου, αφού είναι κόρη της Πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και της Δανίας.

Στη λίστα των καλεσμένων συμπεριλαμβάνονται τα δύο παιδιά της μικρότερης αδελφής της Βασίλισσας, της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, που έφυγε από τη ζωή το 2002. Είναι τα δύο αγαπημένα ανίψια της Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φιλίππου, η λαίδη Σάρα Τσάτο με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ Τσάτο και ο αδελφός της, κόμης του Σνόουντον.

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις