Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αφήνει… στο σπίτι την Κέιτ και περιοδεύει στην Μέση Ανατολή

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αφήνει… στο σπίτι την Κέιτ και περιοδεύει στην Μέση Ανατολή

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, στην περιοδεία του στην Μέση Ανατολή.

Ο Ουίλιαμ είναι το πρώτο υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σε μια περιοδεία όπου η Κέιτ Μίντλετον θα… μείνει σπίτι.

Την ώρα που το ταξίδι αυτό γίνεται καθ’ εντολή της βρετανικής κυβέρνησης, ο γραμματέας Επικοινωνίας του πρίγκιπα Τζέισον Κνάουφ επεσήμανε ότι μια τέτοια επίσκεψη συζητιόταν εδώ και χρόνια, ενώ δεν συνδέεται με τους εορτασμούς για την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση του Ισραήλ.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και ο Δούκας του Κέιμπριτζ είναι το σωστό πρόσωπο για να κάνει αυτήν την επίσκεψη» είπε ο γραμματέας σε δημοσιογράφους.

Τόνισε επίσης ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ανυπομονεί να οικοδομήσει «μια πραγματικά και σταθερή σχέση με τους ανθρώπους της περιοχής».

Επίσκεψη με “φόντο” την αντιπαράθεση των δύο χωρών

Η Βρετανία θεωρεί το Ισραήλ ως έναν στενό και σημαντικό σύμμαχο, ωστόσο η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με επίκεντρο μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενόψει της συνάντησής του στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το Λονδίνο ανησυχεί για τους θανάτους των Παλαιστινίων στις συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Κνάουφ είπε ότι ο Ουίλιαμ θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου στην πρωθυπουργική κατοικία προτού συναντηθεί με τον Αμπάς την επόμενη ημέρα, στο γραφείο στη Ραμάλα.

Θα μεταβεί επίσης στο Όρος των Ελαιών, όπως και στον τάφο της προγιαγιάς του, της πριγκίπισσας Αλίκης, μητέρας του πρίγκιπα Φιλίπου.

Στο… σπίτι με τα παιδιά η Κέιτ

Τον πρίγκιπα Ουίλιαμ δεν θα συνοδεύει η Κέιτ Μίντλετον, καθώς θα παραμείνει στη Βρετανία για να φροντίσει το τρίτο τους παιδί, τον μικρό πρίγκιπα Λούι που γεννήθηκε την 23η Απριλίου. Επιπλέον, κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα συμμετέχει στη 10μελή αποστολή που θα ταξιδέψει μαζί του. Εντούτοις, θα τον συνοδεύει ο σύμβουλός του Ντέιβιντ Μάνινγκ, πρώην Βρετανός πρέσβης στο Ισραήλ.

Ο Ουίλιαμ θα ξεκινήσει την περιοδεία του από την Ιορδανία, όπου η σύζυγός του έζησε για δύο χρόνια όταν ήταν παιδί. Θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Γέρασας όπου η Κέιτ έχει απαθανατιστεί, όπως δείχνουν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την εποχή του γάμου τους το 2011. Εκεί αναμένεται να γνωρίσει και να συνομιλήσει με νεαρούς Σύρους πρόσφυγες.

Στην Ιορδανία, ο Ουίλιαμ θα φιλοξενηθεί στην προσωπικη κατοικία του βασιλιά Αμπντάλα, αν και δεν θα συναντηθεί με τον ίδιο και τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Ράνια, όμως με τον γιο τους, τον πρίγκιπα διάδοχο Χουσέιν μπεν Αμπντάλα, ηλικίας 23 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις