Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Πριγκίπισσα Άννα: «Δεν είναι καλή ιδέα» ο περιορισμός του μεγέθους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Πριγκίπισσα Άννα: «Δεν είναι καλή ιδέα» ο περιορισμός του μεγέθους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση του Καναδά CBC, η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ και αδελφή του βασιλιά Καρόλου, θεωρεί ότι «δεν είναι καλή ιδέα» ο περιορισμός του μεγέθους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

«Από τη δική μου οπτική, δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε η 72χρονη πριγκίπισσα, αναφερόμενη στα μέτρα που έλαβαν τα Ανάκτορα τα τελευταία χρόνια για να μειώσουν το κόστος διαβίωσης των Γουίνδσορ. Το σχέδιο «περιορισμού» της βρετανικής μοναρχίας είχε συζητηθεί «σε μια εποχή που υπήρχαν λίγο περισσότερα άτομα» στην οικογένεια, παρατήρησε.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Κάρολος ίσως αποφασίσει να μειώσει τους υπαλλήλους που απασχολούνται στις υπηρεσίες του αλλά και τον αριθμό των μελών της βασιλικής οικογένειας που τον εκπροσωπούν σε επίσημες αποστολές, ώστε να περιοριστεί το κόστος που επωμίζονται οι Βρετανοί φορολογούμενοι.

Η πριγκίπισσα Άννα έδωσε αυτήν τη συνέντευξη λίγες ημέρες πριν από τη στέψη του Καρόλου που θα γίνει στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, το Σάββατο. Αναμένεται ότι θα παραστούν χιλιάδες Βρετανοί, τουρίστες και επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Η πριγκίπισσα, 16η στη σειρά διαδοχής, θεωρείται το πιο δραστήριο μέλος της βασιλικής οικογένειας αφού το 2022 συμμετείχε σε 214 επίσημες εκδηλώσεις.

Στη συνέντευξη αυτή είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές ή «εκπλήξεις» από τη βασιλεία του μεγαλύτερου αδελφού της. «Ξέρετε τι να περιμένετε, αφού προετοιμάζεται εδώ και καιρό και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει», σχολίασε.

Η οικογένεια θα συνεχίσει να στηρίζει τον Κάρολο στον νέο του ρόλο, όπως έκανε και για τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μια επίσημη τελετή, με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κανονιοβολισμούς, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στην Οτάβα, προκειμένου να εορταστεί η στέψη, δεδομένου ότι ο Βρετανός μονάρχης είναι ο αρχηγός του κράτους του Καναδά.

Οι Καναδοί εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στη μοναρχία: σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, περισσότεροι από τους μισούς (54%) πιστεύουν ότι ο Καναδάς θα πρέπει να καταργήσει τη μοναρχία. Μόνο το 56% πιστεύει ότι ο Κάρολος θα κάνει καλή δουλειά ως βασιλιάς, μολονότι το 80% στήριζε τη μητέρα του.

«Θα ήθελα απλώς να υπογραμμίσω ότι η μοναρχία παρέχει στο (καναδικό) Σύνταγμα έναν κάποιο βαθμό σταθερότητας μακροπρόθεσμα. Είναι αρκετά δύσκολο να το επιτύχεις αυτό με άλλον τρόπο», υποστήριξε η πριγκίπισσα Άννα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις