Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: To BBC ζητά συγγνώμη για την ιστορική συνέντευξη – «Παραπλανήθηκε»

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: To BBC ζητά συγγνώμη για την ιστορική συνέντευξη – «Παραπλανήθηκε»

Το BBC ζήτησε συγγνώμη για την ιστορική πλέον συνέντευξη που παραχώρησε η πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1995 στον Μάρτιν Μπασίρ.

Και αυτό γιατί ο Βρετανός δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ κατέφυγε σε «παραπλανητικές» μεθόδους προκειμένου να εξασφαλίσει μια συνέντευξη με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία προβλήθηκε το 1995 από το BBC, καταγγέλλει μια ανεξάρτητη έκθεση, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Μέσω της παραπλανητικής συμπεριφοράς του, ο Μπασίρ κατάφερε να οργανώσει τη συνάντηση που οδήγησε στη συνέντευξη», η οποία χαρακτηρίστηκε «εκρηκτική» για τη μοναρχία, επισημαίνεται στην έκθεση αυτή, τα συμπεράσματα της οποίας οδήγησαν το BBC να ζητήσει συγγνώμη «πλήρως και άνευ όρων».

«Καθώς το BBC δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω, έπειτα από 25 χρόνια, μπορούμε να ζητήσουμε μια πλήρη και άνευ όρων συγγνώμη. Το BBC το προσφέρει αυτό σήμερα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος ζήτησε, επίσης, συγγνώμη σήμερα για τις «παραπλανητικές» μεθόδους, που χρησιμοποίησε, σύμφωνα με την έκθεση.

«Ήταν κάτι το ανόητο που έκανα και είναι μια πράξη για την οποία λυπάμαι βαθιά», δήλωσε ο Μάρτιν Μπασίρ, ο οποίος είχε δείξει στον αδελφό της Νταϊάνας, Τσαρλς Σπένσερ, πλαστά αντίγραφα κίνησης λογαριασμών που υποτίθεται έδειχναν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στο βρετανικό παλάτι προκειμένου να κατασκοπεύουν την αδελφή του, κάτι που ώθησε τον Σπένσερ να συστήσει τον δημοσιογράφο στη Λέιντι Ντι.

«Σοβαρό ολίσθημα»

«Δείχνοντας στον κόμη Σπένσερ τις ψευδές δηλώσεις (…) ο Μπασίρ τον παραπλάνησε και τον εξώθησε να οργανώσει μια συνάντηση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα», σημειώνεται στην έκθεση, καταγγέλλοντας ένα «σοβαρό ολίσθημα» στους συντακτικούς κανονισμούς του BBC.

«Ήταν κάτι το ανόητο που έκανα και ήταν μια πράξη για την οποία λυπάμαι βαθιά», ήταν η αντίδραση του Μάρτιν Μπασίρ, σε ένα δελτίο τύπου, διαβεβαιώνοντας πως αυτά τα αντίγραφα λογαριασμών δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην «προσωπική επιλογή» της Νταϊάνας να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Στα μέσα Μαΐου, το BBC είχε ανακοινώσει την αποχώρηση, για λόγους υγείας, του Μάρτιν Μπασίρ, που από το 2016 κάλυπτε το θρησκευτικό ρεπορτάζ για τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό όμιλο.

Μετά τη συνέντευξη με τη Λέιντι Ντι, ο δημοσιογράφος είχε συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στη Βρετανία για να εργαστεί στο BBC, έως την παραίτησή του. Είχε, επίσης, πάρει συνέντευξη από τον Μάικλ Τζάκσον, για ένα ντοκιμαντέρ το 2003, για το ITV.

Ο Τζάκσον είχε διαμαρτυρηθεί στη συνέχεια στη βρετανική ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεόρασης, κατηγορώντας τον Μάρτιν Μπασίρ ότι είχε διαστρεβλώσει την εικόνα του, σε σχέση με τη συμπεριφορά του και τη διαγωγή του ως πατέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις