Κόσμος

“Προ των πυλών” νέος πόλεμος στο Κόσσοβο – “Ξυπνούν” μνήμες του 1998

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Η λίμνη αυτή αποτελεί “μήλον της έριδος” μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία. Για το Κόσσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό “Obilic” κοντά στην Πρίστινα, όπως αναφέρει και το onalert.gr.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσσοβο. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσσόβου.-

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι